latinica  ћирилица
18/03/2017 |  14:42 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Руси желе само у управу Агрокора

Клупко финансијског краха Агрокора наставља да се отпетљава. Блумберг је добио службену потврду онога што је јуче неслужбено најављивао - Сбербанка жели да преузме управљање у Агрокору.
Агрокор (Фото: progressive.com.hr) -
Агрокор (Фото: progressive.com.hr)

Замјеник директора руске Сбербанке Максим Полетајев потврдио је за Блумберг да ће се та банка, заједно с осталим  Агрокоровим повјериоцима састати да би расправили о постављању својих људи у управљачка тијела хрватске компаније.

Тема разговора је и тромјесечни план за ликвидност Агрокора који би требало да буде одобрен ових дана.

Полетајев је навео да повјерици траже контролу над тренутним операцијама Агрокора, како би могли да на вријеме реагују на евентуалне промјене. Навео је и да покушава да разумије зашто је компанија са тако стабилним резултатима и растом у прошлости дошла до овакве кризе ликвидности, зашто је кршила уговоре и имала проблеме са добављачима.

Ипак, Руси тврде како не желе да преузму Агрокор.

Агрокору највећи финансијски изазов представља отплата ПИК кредита који се отплаћују одједном, а за њега гарантују Тодорићеве дионице у његовој холандској компанији.

Власници ПИК-а у случају немогућности наплате одмах преузимају преко те компаније контролу над Тодорићевим концерном. ПИК долази на наплату сљедеће године и ако се тој групу повјерилаца три мјесеца прије маја не испалте дуговања, аутоматски се Агрокору активира наплата других, пролонгираних кредита.

Сбербанк и ВТБ банк које су дале кредит Агрокору од 1,3 милијарде евра контролише руска држава, док су купци ПИК обвезница доминантно амерички хеџ фондови и западни пензијски фондови.

Извор: Индекс