latinica  ћирилица
18/03/2017 |  15:09 ⇒ 15:40 | Аутор: РТРС

Петровић: Избацити политику из мјесних заједница

Градоначелник Требиња Лука Петровић изјавио је да очекује да на изборима за савјете градских и сеоских мјесних заједница, који се данас и сутра одржавају у овом граду, буду изабрани квалитетни људи који ће на најбољи начин представљати своје суграђане.
Лука Петровић - Фото: СРНА
Лука ПетровићФото: СРНА

Петровић је истакао да очекује да се избаци политика из мјесних заједница, да преовладају обични људи, да то буде народна, а не политичка прича, те позвао грађане Требиња да у што већем броју изађу на данашње изборе у осам градских мјесних заједница и сутра у 10 сеоских мјесних заједница.

"Направили смо систем да сваки дио мјесне заједнице има свог кредибилног представника, који ће бити главна полуга градске власти", рекао је Петровић Срни након што је гласао за савјет мјесне заједнице Хрупјела.

Он је навео да је било предвиђено 15.000 КМ у буџету града Требиња за ову намјену, истичући да избори за савјете мјесних заједница не коштају ништа, јер је све организовано властитим ресурсима.

"Мислим да овакав начин избора савјета мјесних заједница ће сигурно бити примјењиван широм Балкана. Већ су нам долазили представници Европске комисије, који су саопштили да су одушевљени начином спровођења ових избора у граду Требињу", рекао је Петровић.

Начелник Одјељења за општу управу града Требиња Ненад Милићевић истакао је да изборни процес на свим биралиштима у осам градских мјесних заједница тече несметано и да је излазност добра.

Посљедњи избори за савјете мјесних заједница у Требињу одржани су 2009. године, иако је законски рок 90 дана након проведених локалних избора.

Грађани ће изабрати укупно 112 чланова савјета, који ће као легитимно изабрани представници свог сектора – улице, дијела града или одређеног сеоског подручја бити прва адреса на коју ће грађани моћи да указују на потребе, делегирају проблем и кандидују пројекте, а они даље да дјелују према Градској управи.

Изабрани представници сектора, односно чланови савјета накнадно ће међу собом бирати предсједника мјесне заједнице.

Биралишта у просторијама мјесних заједница данас и сутра биће отворена од 9.00 до 18.00 часова, а за идентификацију гласача потребна је лична карта.

Извор: Срна