latinica  ћирилица
18/03/2017 |  15:11 ⇒ 19:45 | Аутор: РТРС

Наредне седмице средства за наставак исплате подстицаја

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић најавио је данас у Српцу да ће већ сљедеће седмице бити обезбијеђен дио средстава за наставак исплате подстицаја за пољопривредну производњу за прошлу годину.
Стево Мирјанић - Фото: СРНА
Стево МирјанићФото: СРНА

"Треба очекивати да у једном краћем временском периоду платимо сва дуговања из прошле године, након чега ћемо одмах почети да редовније исплаћујемо средства за текућу годину", рекао је Мирјанић новинарима.

Он је истакао да је јуче исплаћено 10,4 милиона КМ подстицаја за прошлу годину, те да је за исплату преостало 19 милиона КМ.

Када је ријеч о жалбама пољопривредних произвођача на правилник за подстицаје за ову годину, Мирјанић је навео да је ресорно министарство максимално уважило њихове сугестије, у којима је тражено и да буду повећани подстицаји за сточарство и производњу меса.

"Правилник ће највјероватније бити објављен сљедеће седмице, а Влада је усвојила план кориштења тих 60 милиона КМ који су распоређени за текућу производњу и мањим дијелом за капитална улагања", додао је Мирјанић.

Он каже да је разлика овогодишњег и прошлогодишњег правилника управо у мањим капиталним улагањима за набавку механизације и за прехрамбену индустрију.

Мирјанић је рекао да је тако одлучено због тешке ситуације у којој се налази примарна производња, те притиска у вези са примјеном Споразума о стабилизацији и придруживању између БиХ и ЕУ.

"Повећали смо један дио подстицаја за примарну производњу и тако одложили средства за капитална улагања за сљедећу годину", навео је Мирјанић.

Извор: Срна