latinica  ћирилица
18/03/2017 |  15:12 ⇒ 21:26 | Аутор: РТРС

Костајница: Поплаве постају прошлост (ВИДЕО)

У Костајници ускоро почиње реализација милионског пројекта регулације корита ријеке Тавије, саопштено је из предузећа "Воде Српске".
Регулација Тавије - Фото: РТРС
Регулација ТавијеФото: РТРС

Средства у висини од око 1.100.000 КМ обезбиједиће Европска инвестициона банка. Пројекат има за циљ трајно рјешење проблема плављења Тавије, а општина Костајница припрема и додатне заштитне пројекте, попут изградње акмулационог језера.

Ријека Тавија небројено пута поплавила је имање Милке Штековић у центру Костајнице. Бујичне воде однијеле су јој и дио земљишта поред куће. Од тада, страхује од сваке јаче кише.

- Свака набујала рјечица доноси страх, јер се прелијева у моју башту и причињава ми штету - каже Штековићева.

У циљу спрјечавања поплава, продубљено је корито Тавије и изграђен нови мост на магистралном путу Костајница - Козарска Дубица. Побољшан је проток воде, али би проблем требало да буде трајно ријешен регулацијом корита.

"Воде Српске" потписале су уговор са предузећем "Приједор путеви", које ће вршити радове на регулацији корита Тавије. Вриједност радова процјењена је на око 1.100.000 КМ, а предвиђено је бетонирање корита у дужини 800 метара.

- Пројекат предвиђа комплетно уређење корита ријеке Тавије у оквиру бетонског канала, од којих ће један дио бити затворени бетонски канал, а остатак трасе биће отворени бетонски канал са одређеним хидротехничким објектима који ће имати за циљ да се регулише корито ријеке Тавије и да се спријече бујичне воде и плављење терена - каже Раденко Црногорац, директор предузећа "Приједор путеви".

Општина Костајница планира и додатне заштитне пројекте. Између осталог, у плану је изградња акумулационог језера.

- Завршетком тог пројекта ми смо сад у фази новог пројекта изградње два акумулациона језера, заједно са "Водама". Ријеке Тавију и Бубњарицу ћемо пресјећи и направити једно акумулационо језеро које ће у тренутку великих оборина да задрже воду у горњем току и да је лагано пропушта у град - наводи Драго Бундало, начелник општине.

Радови на регулацији корта Тавије почињу у априлу, а рок за завршетак је крај ове године. Надлежни поручују да би грађани требало да оставе простор за изградњу приступног пута за багере и камионе, непосредно уз Тавију.