latinica  ћирилица
18/03/2017 |  16:17 ⇒ 16:20 | Аутор: РТРС

Поједине љековите биљке могу имати и штетно дејство

Чини се да је и код конзумирања љековитих биљака неопходна доза опреза. Већина биљака је безопасна, али поведите рачуна уколико имате одређене медицинске проблеме или узимате поједине лијекове.
Кантарион - Фото: flickr.com
КантарионФото: flickr.com

Разговарајте с љекаром прије употребе било које од ових биљака:

Кантарион

Овај популарни биљни додатак често се узима против депресије, анксиозности и за бољи сан. Може да проузрокује нуспојаве као што су главобоља, мучнина, вртоглавица и сува уста. Такође може да проузрокује проблеме ако се узима у комбинацији с одређеним лијековима за срце, антидепресивима и контрацептивним пилулама. Кантарион би требало избјегавати у случају хемотерапије јер може да умањи њено дејство.

Кафа

Кафа може да поремети сан и подстакне анксиозност. Осим тога може да доведе и до оштећења јетре. Дакле, избјегавајте кафу ако имате проблема с јетром или бубрезима, док пијете алкохол или лијекове за спавање.

Гинко билоба

Гинко билоба има благотворно дејство на памћење, циркулацију и менталне функције. Ипак, ова биљка у ријетким случајевима може да изазове крварење, што је посебно ризично ако узимате лијекове за разрјеђивање крви.

Арника

Уље арнике олакшава бол, смањује отоке и побољшава варење. С друге стране, арника може да повиси крвни притисак, повећа број откуцаја срца и отежа дисање. Теже нуспојаве су оштећење јетре, кома, па чак и смрт.

Ђумбир

Ђумбир ублажава мучнину након операције или хемотерапије, користи се за лијечење артритиса и осталих болести зглобова. Али, ђумбир може и да изазове проблеме са згрушавањем крви, поремети откуцаје срца, крвни притисак и ниво шећера у крви. Не треба га узимати ако имате камен у жучној кеси или проблеме са згрушавањем крви.

Алоа вера

Наношењем на кожу можете да смањите опекотине, зацјелите ране и поправите расположење. Ако се узима орално, алоа вера може да поремети рад срца и снизи ниво шећера у крви уколико имате дијабетес.

Женшен

Женшен наводно успорава старење. Осим тога, помаже дијабетичарима, јача имунитет и повећава либидо. Ова биљка изазива проблеме код особа обољелих од дијабетеса јер може да проузрокује превелики пад шећера у крви. Такође би требало да га избјегавате ако имате висок крвни притисак или проблем са згрушавањем крви.

Бијели лук

Бијели лук доказано снижава крвни притисак и холестерол, и може да излијечи симптоме прехладе. Такође разрјеђује крв, па би требало да га избјегавате ако узимате лијекове за разрјеђивање крви.

Сладић

Неки људи га користе за лијечење кашља, чирева на желуцу, бронхитиса, инфекција и грлобоља. Сладић може да повиси крвни притисак и поремети ритам откуцаја срца, па га узимајте с опрезом ако имате срчаних проблема. Ова биљка такође може да проузрокује проблеме особама које имају проблема с бубрезима.

Коприва

Коприва је корисна против алергија, перути, артритиса, камена у бубрегу и инфекција уринарног тракта. Али, коприва може да задржи воду у тијелу, па би требало да је избјегавају особе које имају проблема са срцем или бубрезима, и они коју пију диуретике.

Хризантема

Биљни препарат хризантеме најчешће се користи за спречавање мигрена, артритиса и алергија. Хризантема садржи калијум и фосфор, па би особе с болесним бубрезима требало да је избјегавају. Она такође може да проузрокује проблеме са згрушавањем крви.

Извор: Агенције