latinica  ћирилица
18/03/2017 |  16:28 | Аутор: РТРС

Шпанска Влада - Нема уступака у замјену за разоружање сепаратиста

Шпанска Влада неће дати ништа у замјену за разоружање баскијске сепаратистичке организације ЕТА, изјавио је данас шпански премијер Маријано Рахој.

ЕТА, која је одговорна за више од 800 убистава у протеклих неколико деценија и прогласила је трајни прекид ватре прије шест година битно је ослабљена у протеклих неколико година пошто је више стотина припадника ухапшено а полиција је заплијенила неколико складишта наоружања.

Француски дневник "Монд" јуче је писао да се Ета припрема да објави планове за разоружање и да је спремна на потпуну предају оружја 8. априла и неколико баскијских политичара је навело да је то поуздана информација.

"Ета је изнијела небројена саопштења и најава да ће се разоружати и неће бити никаквих реципрочних мјера за то", навео је Рахој током састанка његове Партије народа у региону Баскије.

Ета је у неколико наврата покушала да постигне договор у замјену за разоружање, али су шпанске и француске власти одбиле да сарађују и инсистирали су само на предаји арсенала оружја.

Извор: Срна