latinica  ћирилица
18/03/2017 |  16:47 ⇒ 20:51 | Аутор: РТРС

Бијељина: Пироман запалио шест објеката (ВИДЕО)

Након пет запаљених објеката у протекла три мјесеца, двадесетогодишњи Драган Лазић из Бијељине, подметнуо је и шести пожар у ноћи између 8. и 9. марта.
Бијељина: Запаљена кућа - Фото: РТРС
Бијељина: Запаљена кућаФото: РТРС

Пироман је кућу у Улици Бранка Ћопића запалио само десетак дана након изласка из једномјесечног притвора. Према подацима из надлежних институција, ради се о лицу с лаком менталном ретардацијом и психичким поремаћајима.

Лазић је поново у притвору, након што је бијељинска полиција потврдила сумње ватрогасаца да је 9. марта запалио кућу у Улици Бранка Ћопића.

Дејан Балорда из Професионалне ватрогасне јединице Бијељина каже да је запаљена напуштена кућа, те да су ватрогасци изласком на лице мјеста спријечили ширење пожара.

Лазићу је то био шести објекат који је запалио у претходна три мјесеца.

- Лице је у мјесецу новембру, за мање од 24 сата на подручју града Бијељине, запалило три напуштене куће. Оно је за кратко вријеме пронађено и лишено слободе - наводи Александра Симојловић, портпарол ЦЈБ Бијељина.

По изласку из притвора Лазић врло брзо, 27. децембра, поново пали- овог пута подрум у једној стамбеној згради. Основни суд му одређује притвор 26. јануара, првобитно до изрицања пресуде, али га пушта на слободу послије мјесец дана, што је, показало се, била лоша процјена. Ради се о младићу са психичким поремећајем који је био на психијатријској обради у Центру за заштиту менталног здравља.

- Код овог лица се може очекивати рецидив. Ја сам понудио да наставимо даље да даље радимо с њим, али се та сарадња није наставила. Пироманија спада у посебне поремећаје импулса у које сврставамо и коцкање и клептоманију - наводи прим. др Милан Новаковић, начелник Центра.

У Центру за социјални рад потврђено је да је Драган Лазић, усљед поремећених породичних односа, био њихов штићеник. Као дијете с лакшом менталном ретардацијом похађао је специјално одјељење основне школе. Све ово биће узето у обзир током кривичног поступка који је против њега покренуло Окружно тужилаштво у Бијељини, али је сасвим јасно да је његов боравак на слободи врло ризичан.