latinica  ћирилица
18/03/2017 |  20:10 | Аутор: РТРС

Предсједника Србије бира 6.724.172 гласача

Републичка изборна комисија утврдила је да је укупан број бирача на изборима за предсједника Србије 6.724.172.
Избори у Србији (Фото:Blic / RAS Srbija) -
Избори у Србији (Фото:Blic / RAS Srbija)

РИК је утврдила да ће за изборе за предсједника Србије 2. априла бити штампано 6.757.793 гласачка листића.

Тај број обухвата укупан број бирача на дан 17. марта и 33.621 као резерву гласачких листића, што је 0,5 одсто од укупног броја бирача у Србији.

Обје ове одлуке биће објављене у Службеном гласнику, а РИК је на сједници донијела одлуку о одређивању времена почетка и завршетка гласања на изборима за предсједника Србије на бирачким мјестима у иностранству.

На бирачким мјестима у Аустрији, Белгији, БиХ, Грчкој, Италији, Јужноафричкој Републици, Катару, Кини, Либану, Македонији, Малти, Мађарској, Њемачкој, Норвешкој, Пољској, Румунији, Русији, Словачкој, Словенији, Турској, УАЕ, Финској, Француској, Холандији Хрватској, Црној Гори, Чешкој, Швајцарској и Шведској, гласање ће бити обављено 2. априла од 7.00 до 20.00 часова по локалном времену.

Гласање ће на бирачким мјестима у Великој Британији, Канади и САД бити обављено 1. априла од 7.00 до 20.00 часова по локалном времену.

У одлуци се наводи да се резултати гласања на бирачким мјестима у иностранству не смију јавно саопштавати нити истицати на бирачком мјесту прије завршетка гласања у Србији.

У поноћ је закључен бирачки списак, а Републичка изборна комисија је за предсједничке изборе раније потврдила 11 кандидата.

Извор: СРНА