latinica  ћирилица
18/03/2017 |  20:25 | Аутор: РТРС

Нијемци потрошили 88 милијарди евра на путовања и одморе

Упркос страху од тероризма, Нијемци су прошле године потрошили рекордних 88 милијарди евра на туристичка путовања и одмор.

То показују подаци Истраживачког друштва за одморе и путовања (ФУР), представљени на сајму туризма у Берлину.

Жеља за путовањима и планови за одморе су и даље веома велики код Нијемаца - и у овој години чак 69 одсто њих планира одлазак на одмор, свега 12 одсто каже да неће путовати, а остали још нису донијели одлуку.

Тероризам није утицао толико на одлуку да се путује, колико на избор дестинације. Тако је чак 38 одсто Нијемаца рекло да је тај свјетски проблем укалкулисало у своје туристичке циљеве, па је тако прошле године Турску посјетило 23 одсто Нијемаца мање него 2015. године, а сјеверну Африку чак 29 одсто мање. Чак је и интересовање Нијемаца за љетовање у Француској било знатно мање.

Нијемци, изгледа, поново откривају љепоте своје земље, али и сусједних и других европских земаља, па су тако Њемачка, Аустрија, Шпанија и Грчка "профитирале" од страха од тероризма.

Њемачка је 2016. била најомиљенији туристички циљ својих држављана - чак 30 одсто њих је своје одморе кратке и дуже од пет дана проводило управо у домовини, а посебно је омиљена бивша источно-њемачка покрајина Мекленбург - Предња Померанија, смјештена на обалама Балтика и граници према Пољској.

Шпанија је и даље најомиљенија инострана туристичка дестинација Нијемаца - прошле године је тамо 14,8 одсто њих проводило своје одморе, нешто више него 2015. године. За Шпанијом слиједи Италија са непромијењених 8,2 одсто, затим Турска са 5,6 одсто, Аустрија 4,6 одсто и Грчка у којој се лане одмарало 3,5 одсто Нијемаца.

Нијемци, економски најмоћнији у Европској унији су, свјетски путници и за њих одмор, најављен уредно код послодавца још на почетку године, представља неку врсту "светиње" у коју се без велике муке не дира, нити се она багателно расипа.

Шестондјељни школски распуст, који у свих 16 њемачких покрајина, увијек почиње различитог датума, увијек изазива, и адреналин и стрес.

Посебни доживљај почетка сезоне одмора и туристичке моћи Нијемаца је у најмногољуднијој њемачкој покрајини, Сјеверној -Рајни Вестфалији, пошто ту живи око 18 милиона људи, међу којима и око 2,5 милиона школске дјеце. На почетку школског распуста почињу и путовања - свим превозним средствима и у свим правцима - од одласка тетки у Кирхелен, преко омиљених дестинација Балтика и Тирола, до још омиљенијих топлих, јужних мора и атрактивних градова.

Сезона љетњих одмора у Њемачкој би, можда, могло бити и "пето годишње доба", када Нијемци, углавном неоптерећени егзистенцијалним мукама о прехрањивању породица, крећу "пуним гасом", Њемачка "предахне", политички Берлин утихне, а километарске колоне дисциплинованих возача на путевима представљају реалност, која се не може ни претећи, ни заобићи.

Извор: Танјуг