latinica  ћирилица
19/03/2017 |  09:32 ⇒ 15:17 | Аутор: РТРС

Којић: Oчекујем подизање оптужнице против Дудаковића

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић очекује да ће бити подигнута оптужница против ратног команданта Петог корпуса тзв. Армије БиХ Атифа Дудаковића.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

- Имам повјерење у тужиоца који води предмет против Дудаковића и очекујем да ће оптужница у овом предмету бити подигнута - навео је Којић за Еуроблиц.

Он сматра да највећу одговорност за то што се истрага против Дудаковића у Тужилаштву БиХ води већ 11. годину, имају тужиоци који су раније били надлежни за овај предмет, као и политички притисци из Сарајева.

Коментаришући најаву хрватског правосуђа да ће подићи оптужнице против Атифа Дудаковића и још 16 бошњачких генерала и високих официра, Којић је истакао да би то, прије свега, био "шамар Бакиру Изетбеговићу и бошњачким политичарима".

- Недавна изјава Изетбеговића и СДА, којом се Хрватска директно оптужује за агресију на БиХ, потврдила је на одређен начин да Бошњаци сада покушавају да пониште сплитски и вашингтонски споразум - нагласио је Којић.

Он је рекао да су у љето и јесен 1995. године Хрватска војска и тзв. Армија БиХ здруженом акцијом извршиле велике злочине на подручју западнокрајишких општина.

- Бакир Изетбеговић и СДА су заправо нехотично и неспретно потврдили да су Хрватска војска, тзв. Армија БиХ и Атиф Дудаковић одговорни за злочине и убиства 1.600 Срба у тим општинама - закључио је Којић.

Извор: СРНА