latinica  ћирилица
19/03/2017 |  10:30 | Аутор: РТРС

Бањалука- У 2016. нису регистрована тешка кривична дјела

На подручју у надлежности Полицијске станице Бањалука-Центар, прошле године није регистрован ниједан случај тешког кривичног дјела, тероризма, диверзије и слично, речено је у ЦЈБ Бањалука.
ПУ Бањалука - Фото: РТРС
ПУ БањалукаФото: РТРС

У прошлој години нису регистровани ни организовани облици извршења кривичних дјела са елементима насиља, рекла је портпаролка бањалучке полиције Марија Маркановић.

- Безбједносна проблематика у области криминалитета, јавног реда и мира и безбједности саобраћаја на подручју центра града Бањалука је у опадању у односу на исти период 2015. године - каже Маркановићева.

Када је ријеч о стању безбједности у области криминалитета, у односу на упоредни период из 2015. године, забиљежено је смањење броја пријављених и извршених кривичних дјела са 282 на 256, а евидентиран пораст укупне расвијетљености кривичних дјела са 55,1 на 64,6 одсто.

Повећан је и проценат расвијетљености по непознатом извршиоцу са 49 на 57,3 одсто, а расвијетљеност тешких крађа износи 56 одсто, нарочито провала у куће или станове - 68,4 одсто.

- Запажени резултати постигнути су и када је ријеч о хапшењу извршилаца кривичних дјела на мјесту извршења, гдје је у 22 случаја извршења кривичних дјела на лицу мјеста ухапшено 28 лица, што је повећање за 69 одсто у односу на упоредни период - истакла је Маркановићева.

Дошло је и до смањења броја нарушавања јавног реда и мира за 21,51 одсто, као и броја прекршаја за 23,39 одсто, а број нарушавања јавног реда и мира у већем обиму смањен је са шест на два нарушавања, што је мање за 66,67 одсто.

Када је ријеч о стању у области безбједности саобраћаја, Полицијска станица Бањалука-Центар усмјерила је активности на превентивно дјеловање у рејонима основних школа, као и на репресивно дјеловање на подручју у надлежности полицијске станице.

У току прошле године на подручју града Бањалука спроведене су 43 акције појачане контроле стања безбједности саобраћаја, а полиција је у Бањалуци извршила 423 ванредна обезбјеђења и 39 посебних обезбјеђења.

Због изказане храбрости, пожртвованости и префесионалности у обављању редовних послова и радних задатака у 2016. години, а поводом Крсне славе МУП-а Републике Српске, плакетом су награђена два полицијска службеника, док је један полицијски службеник ванредно унапријеђен у виши чин.

- С обзиром на то да се на подручју које оперативно покрива ова полицијска станица налази Ферхат-пашина џамија, истакнут је добар примјер сарадње грађана, вјерске заједнице и полиције - рекла је Маркановићева.

Извор: СРНА