latinica  ћирилица
19/03/2017 |  11:24 ⇒ 12:36 | Аутор: РТРС

Брчко- Побољшати мјере за туђу његу (ВИДЕО)

У Брчком се за туђу његу годишње издваја 2,1 милион КМ, али критеријуми за одређивање појединачних износа нису усклађени са потребама корисника. Посебно је то на штету оних који не могу без ове помоћи.
Туђа њега - социјалне мјере - Фото: РТРС
Туђа њега - социјалне мјереФото: РТРС

Влада због тога припрема мјере којима би Закон о заштити социјално угрожених био побољшан. Такође би новим мјерама и износи за туђу његу били много већи, јер су тренутно најмањи у БиХ.

Марију Ивчеву су многе болести приковале уз кревет, па је мјесечна помоћ од 160 марака, недовољна. У зимским данима јој од те помоћи, како каже, скоро ништа не остаје.

Она каже да мора сваког мјесеца да посуди новац да би могла прибавити све што јој је потребно, јер има бројне здравствене проблеме, као што је шећерна болест, а уз то је и срчани болесник, те има дијагнозу енцелопатије и Паркинсову болест.

Много је проблема јер корисници често траже физичну помоћ од других, коју не могу добити, без обзира што за то имају одређена средстава. Добар примјер за ово је модел Црвеног крста Швајцарске, са којим су се надлежни у Брчком упознали. Грађани би у том моделу дјелимично учествовали у финансирању тима од 10 до 15 људи.

Денис Шехановић, секретар Црвеног крста Брчко, каже да је то слично организовано као у патронажној служби, с тим да се нуде и друге врсте помоћи у смислу да треба нешто очистити, купити хљеб, млијеко, лијекове и слично.

Туђа њега од 67 до 115 КМ, најмања је у БиХ. Ни буџетска средства од два милиона марака за овај вид помоћи нису довољна, нити су правилно распоређена, према нивоу болести корисника. Зато је Влада дистрикта припремила нове мјере, усклађене са степеном умањене активности корисника.

Сабрија Чандић, шеф одјељења за здравство у Брчком, каже да је потребно на неки начин доћи до правилније расподјеле тих средстава према тежини стања појединих људи који су у одређеном стању социјалне потребе.

Нове смјернице и мјере се дорађују, а ових дана биће прослијеђене Влади, и Скупштини на усвајање.