latinica  ћирилица
19/03/2017 |  12:00 | Аутор: РТРС

Приједор- Мултисекторски рад охрабрио жртве насиља у породици

Мултисекторским радом на заштити и спречавању насиља у породици постигнут је превентивни ефекат, јер су жртве охрабрене и упознате о томе који су све субјекти укључени у овакав начин рада, оцијењено је у Центру јавне безбједности Приједор.
Конференција о сузбијању насиља у породици - Фото: РТРС
Конференција о сузбијању насиља у породициФото: РТРС

Жртве, у односу на ранији период, пријављују насиље свим субјектима укљученим у мултисекторски рад, а они пријаве даље просљеђују надлежним полицијским органима.

Насиље се све више пријављује субјектима Протокола о поступању с циљем заштите и збрињавања жртава породичног насиља, а не само полицији, како је то до сада била пракса.

Кроз организовање састанака запослени који учествују у мултисекторском раду више су упознати са начином запажања и уочавања насиља као и начинима пријављивања и поступања у спречавању насиља, истичу у ЦЈБ Приједор.

Протокол о поступању са циљем заштите и збрињавања жртава породичног насиља Приједор има од 2010. године када су потписници били полиција, Центар за социјални рад, Дом здравља и Центар за заштиту менталног здравља.

Протоколу су се 2015. године придружили још и Центар "Сунце" за дјецу са сметњама у развоју, Болница "Доктор Младен Стојановић" и активи директора основних и средњих школа.

Протоколом су обавезни да у оквиру своје надлежности, руководећи се принципом заштите безбједности жртве, сузбијањем насиља, заустављањем насиља и спречавањем његовог понављања, међусобно сарађују и креирају механизме за интегрисан и координисан одговор на насиље у породици на нивоу локалне заједнице.

Субјекти Протокола на мјесечним састанцима размјењују информације о спроведеним активностима и анализирају евидентиране случајеви насиља у породици и тако доприносе бржем и адекватнијем реаговању на пријављени случај насиља.

Извор: СРНА