latinica  ћирилица
19/03/2017 |  15:42 ⇒ 20:47 | Аутор: РТРС

Нове санкције за БиХ- У позадини покушај преноса надлежности (ВИДЕО)

Нове санкције за БиХ- од 1. априла поново ће бити уведене санкције енергетске заједнице, и то након што су укинуте октобра прошле године.
Гас - Фото: РТРС
ГасФото: РТРС

Разлог је непостојање договора о јединственом регулатору, преносу и тржишту електричне енергије и гаса. Тако би БиХ могла да изгуби милионе евра намијењене овом сектору и учешће у европским енергетским пројектима.

Са истим санкцијама БиХ се суочила још 2015. године, да би, уз претпоставку постизања договора о спорним одредбама закона, оне биле привремено укинуте. Договор је изостао.

- Санкције су биле уведене још на претпрошлом министарском савјету у Тирани 2015. године, али су прошле године привремено прекинуте јер се рачунало да ће БиХ испунити своје обавезе до краја марта ове године - рекао је директор Секретаријата Енергетске заједнице Јанез Копач.

Из Републике Српске поручују - спремни смо на договор, али коначно рјешење мора бити у складу с уставним надлежностима ентитета.

- Не видим ту кривицу Републике Српске. Ми смо јасно рекли какав је наш однос генерално према свему што треба да се "уоквири" или да се донесе на нивоу БиХ, а то јесте да Српска мора бити видљива у сваком документу, у свим активностима, уопште у свему што се дешава - навела је премијерка Српске Жељка Цвијановић.

Текст спорног закона о регулатору чека на позитивно мишљење ентитета, па онда и расправу у Парламентарној скупштини БиХ, а рок који је поставила Енергетска заједница је пред истеком. Јединствен закон не би смио да крши уставне надлежности ентитета, поручено је из Републике Српске.

Сазнајемо да је проблем и настао због резерви федералне стране према понуђеним рјешењима и покушаја да се на бх. нивоу усвоји Закон о енергетици. Он би уредио и област гаса, а то је сада у искључивој надлежности ентитета.