latinica  ћирилица
19/03/2017 |  15:47 ⇒ 18:48 | Аутор: РТРС

"Насљеђе" одало почаст Споменку Гостићу, најмлађем борцу ВРС

Чланови Удружења дјеце погинулих бораца "Насљеђе" Републике Српске данас су на мјесном гробљу Горњи Улишњак, федерална општина Маглај, положили вијенце и одали почаст за најмлађег борца Војске Републике Српске Споменка Гостића, који је погинуо прије 24 године.
Маглај: Гроб Споменка Гостића - Фото: СРНА
Маглај: Гроб Споменка ГостићаФото: СРНА

Предсједник бијељинског одбора Удружења дјеце погинулих бораца "Насљеђе" Бранислав Шушљик рекао је Срни да је дужност и обавеза да се од заборава сачува жртва Споменка Гостића, али и свих очева који су своје животе уткали у темеље данашње Републике Српске.

"Споменкова храброст и одлука да у тешким временима буде са људима који су бранили своје постојање на родној груди, мора да буде трајно подсјећање будућим генерацијама да су за опстанак на овим просторима гинули и најмлађи", истакао је Шушљик.

Он каже да је дјело Споменка Гостића трајно за српски народ и отаџбину Републику Српску.

Према његовим ријечима, данашњем поклоничком путовању присуствовали су и представници градских одбора "Насљеђа" из Бањалуке и Добоја, Градске управе Бијељине, те дјеца погинулих бораца, чланови њихових породица и други људи добре воље.

Споменко Гостић, петнаестогодишњак који је одбио понуду да се склони од ратних страхота и раме уз раме са комшијама и пријатељима био борац Војске Републике Српске, погинуо је од гранате 20. марта 1993. године недалеко од свог села Јовићи, на планини Озрен.

Споменко је сахрањен на мјесном гробљу Горњи Улишњак, гдје почивају његова мајка и бака.

Горњи Улишњак, као и Споменково село Јовићи, данас се налазе у Федерацији БиХ.

Извор: Срна