latinica  ћирилица
19/03/2017 |  16:03 ⇒ 20:51 | Аутор: РТРС

Након 40 година реконструкција пута Љубиње-Столац (ВИДЕО)

Откако је изграђен 1974. године, пут Љубиње-Столац никада није озбиљније реконструисан. У категорији је магистралног, мада, због дотрајалости, не би могао бити ни регионални правац. Због својеврсне излованости, Општина Љубиње, надлежним институцијама, поднијела је захтјев за реконстукцију тог правца.
Пут Љубиње - Столац - Фото: РТРС
Пут Љубиње - СтолацФото: РТРС

Свјесно или не, те 1974. године изграђен је коловоза од пет метара, са нагибима већим од десет процената. Пред карактеристикама овога пута, а због социо-економских и стратешких потреба, жмури се деценијама.

- Страховито је лоша путна комуникација, два камиона се не могу мимоићи. Такође, свједоци смо да доста превозника избјегава овај пут, иду преко Берковића за Билећу, према Црној Гори - наводи начелник Љубиња, Дарко Крунић.

Од Љубиња према Стоцу, нису ријетке саобраћајне незгоде, неријетко и са трагичним исходом. Овај пут само је званично магистрални правац. Због дотрајалости и ширине коловозне траке, ускоро би, новом категоризацијом, могао прећи у нижи ранг, у регионалне правце.

Четрнаест километара до ентитетске границе од возача захтијева додатну спретност.

- Мислим да се радња мимоилажења у саобраћају овдје не може тако назвати. Боље је рећи "Промашио сам шлепер", јер је таква вожња на овом путу - каже Милан Круљ.

Пројектом реконструкције дионица од Љубиња до Подврсника била би ширине шест метара. Пројекат је достављен Министарству саобраћаја и веза и ЈП Путеви. Неизвјесно је хоће ли радови кренути ове године.

- Пут ће бити нешто краћи, предвиђено је да буде помјерен у десну страну због подлоге, а превој Жегуља биће избјегнут - истиче Слободан Берић, директор ИГ Института за грађевинсрство ПЦ Требиње.

Коначан одговор, кажу у Општини, очекују за двадесетак дана. Незванично, предрачунска вриједност износи око шест и по милиона КМ.