latinica  ћирилица
19/03/2017 |  17:17 ⇒ 20:59 | Аутор: РТРС

Сребреница: У рату уништена црква добија нови изглед (ВИДЕО)

У рату уништена и оскрнављена Црква Успења Пресвете Богородице у центру Сребренице, захваљујући донацији предсједника Републике Српске, али и средствима епархије и општине, добија нови изглед. Реконструисана је спољашност ове светиње, а почели су радови на унутрашњости цркве.
Црква у Сребреници - Фото: РТРС
Црква у СребренициФото: РТРС

Храм Покрова Пресвете Богородице у Сребреници, изграђен 1903. године, током 20. вијека, три пута је рушен и паљен. Положајем и важношћу окупљао је српски народ и увијек је био трн у оку непријатељу.

- Током посљедњег рата злочинци су оскрнавили храм, дио храма је био запаљен, а у дјелу храма који није био запаљен држали су стоку. Стање је заиста било очајно - каже свештеник Александар Млађеновић.

Српски народ увијек је проналазио начина да обнови ову светињу. Најновији радови почели су још прошле године.
Реконструкцију ове светиње помогли су предсједник Републике Српске са донацијом од 30.000 КМ, епарфија зворничко- тузланска са 20.000 КМ, али и општина Сребреница.

Управо тим чином, додаје сребренички парох, прекинута је 15- годишња дискриминација локалне власти према српској православној цркви.

- Након јако много година начелник Сребренице се односи подједнако према свим етничким заједницама- и према Србима и према Бошњацима - каже Млађеновић.

За фондацију Благословена Сребреница која промовише српску духовност, традицију кључ опстанка српског народа у малим срединама као што је Сребреница, осим економског предуслова, јесте и обнова светиња.

- Изузетно је важно да имамо светиње попут ове цркве старе више од 100 година. Без оваквих светиња тешко бисмо као народ опстали - сматра Милисав Марјановић, из фондације Благословена Сребреница.

Када буде реконструисан храм, идеја је да на крсну славу- Покров Пресвете Богородице, радове освешта Његова Светост српски патријарх Иринеј.