latinica  ћирилица
19/03/2017 |  17:55 ⇒ 20:47 | Аутор: РТРС

Балканска царинска унија - утопија или реалност? (ВИДЕО)

Балканска царинска унија могла би да замијени ЦЕФТА споразум, макар ако се пита иницијатора - Србију. Александар Вучић и данас је поновио да не одустаје од идеје стварања својеврсне економске уније у региону. Вучић се ослања на подршку БиХ, а Европска унија за сада начелно подржава идеју, али до реализације има још много да се ради.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

Земље региона могле би ускоро, уколико се реализује идеја царинске уније, да створе својеврсну малу Европску унију. Наравно, уколико то допусти она велика. Идеја Александра Вучића је да на Западном Балкану државе укину међусобне царине и квантитативна ограничења за промет робе, те заједнички одреде царинску стопу за извоз у земље које нису чланице. БиХ је, каже Вучић, дала зелено свјетло његовој идеји, као и Македонија.

- То значи да кад извозимо млијеко и сир или увозимо млијеко и сир, ко год то да ради, не чека по 24 сата на граници, нема администрације и бирократије, не малтретирате возаче, имате седам одсто мање оперативне трошкове уколико таквих застоја немате - наводи Вучић.

Тржиште Западног Балкана има 20 милиона људи, али се тренутно не остварује пуни извозни капацитет земаља региона, због разних ограничења. БиХ сада, према неким процјенама, извози 33 одсто мање производа него што би могла. Ипак, да би економија била могућа, прво се мора ријешити - политика.

- Предуслов за развијање тако велике идеје јесте, прије свега, стабилност региона, предвидивост на дуге стазе и "ресетовање наше заоставштине из недавне прошлости" - сматра министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.

Привредници региона навијају да се Царинска унија реализује.

- Ово је велика ствар и за нас и за привреду. То је нешто о чему разговарамо протекле двије године у оквиру форума, разговарају привредници о таквој потреби и јако је добро када видимо да политичари преузимају иницијативу, препознају и покушају да је спроведу - истиче Марко Чадеж из Привредне коморе Србије.

Јоханес Хан подржао је идеју српског премијера и сматра да би економско удруживање много помогло земљама региона. А шта би све конкретно могла да донесе Балканска царинска унија, требало би да буде дефинисано до јула, када ће се у Трсту одржати самит земаља Балкана.