latinica  ћирилица
20/03/2017 |  08:00 | Аутор: РТРС

Џихадиста из Париза у вријеме напада био пијан и дрогиран

Зијед Бен Белгасем, који је убијен на париском аеродрому Орли након што је напао припадницу војске, био је у тренутку напада под утицајем дроге и алкохола.
Париз - Пуцњава на аеродрому -
Париз - Пуцњава на аеродрому

АФП је, позивајући се извор из француског правосуђа, објавио да истражитељи и даље покушавају да утврде шта је мотивисало Белгасемов напад, због којег је други по обиму саобраћаја аеродром у престоници Француске био привремено затворен.

"Токсиколошки тестови извршени у недјељу су показали ниво алкохола од 0,93 грама по литру у његовој крви, као и присуство канабиса и кокаина", навео је овај извор.

Отац француског држављанина туниског поријекла Белгасема рекао је да његов син "није био терориста", већ да су за његове поступке криви - алкохол и дрога.

"Мој син није био терориста. Никад се није молио, али јесте пио", рекао је шокирани отац нападача француском радију "Ероп 1".

Француска полиција је раније у недјељу ослободила оца Зијед Бен Белгасема (39), а истражитељи и даље покушавају да утврде мотиве његовог јучерашњег напада због којег је привремено био затворен други најпрометнији аеродром у Француској, преноси АФП.

Суботња драма почела је када је Бен Белгасем туниског поријекла, који је рођен у Француској, једном војнику прислонио пиштољ уз главу и отео му пушку, узвикнувши да жели да "умре за Алаха", након чега су га друга два војника убила.

Канцеларија француског тужиоца саопштила је раније да ће се приликом обдукције тијела нападача радити и тестирање крви на дрогу и алкохол, будући да је приликом претреса његовог стана, поред мачета, пронађена и мања количина кокаина.

Истражитељи, такође, настављају да испитују брата и рођака нападача како би установили да ли је он планирао терористички напад или је одлучио да умре као самопроглашени мученик.

Нападач је, иначе, био под истрагом 2015. због веза са исламистичким радикалима које је претходно успоставио у затвору, али се његово име не појављује на листи особа за које се сматра да представљају велику опасност, напомиње француска агенција.

Извор: Танјуг