latinica  ћирилица
20/03/2017 |  08:03 ⇒ 10:00 | Аутор: РТРС

Груевски спрема документ за излазак из политичке кризе; Заев одбио

Лидер ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски изјавио је да спрема документ за излазак из политичке кризе у којој се Македонија нашла пошто још није формирана влада након парламентарних избора.

Груевски очекује да ће овај документ ускоро бити готов и да ће бити предат на разматрање свим већим политичким партијама.

"Документ никога не фаворизује, нити као политичку партију, нити као етничку заједницу. Његовим прихватањем треба да се изађе из политичке кризе, а да се притом задржи унитарност државе и да се не иде ка њеном уништавању", рекао је Груевски.

Он је поновио да је рјешење за излаз из кризе брзи пријевремени парламентарни избори, који би били одржани заједно са локалним, преносе македонски медији.

Македонија се налази у дубокој политичкој кризи након пријевремених парламентарних избора одржаних средином 2014. године.

Криза је интензивирана крајем прошле године, након одржавања нових ванредних парламетнарних избора. Три мјесеца послије ових избора још није изабран предсједник Собрања нити формирана Влада.

Заев одбацио приједлог Груевског за нови споразум

Социјадлемократски савез Македоније /СДСМ/ Зорана Заева одбацио је приједлог лидера ВМРО-ДПМНЕ Николе Груевског да све македонске политичке странке размотре програм за излазак из политичке кризе.

Груевски, бивши македонски премијер, најавио је синоћ да ће ВМРО-ДПМНЕ ускоро понудити документ за излазак из политичке кризе у Македонији.

Из СДСМ-а су позвали Груевског да прихвати реалност и припреми се за одлазак у опозицију, а затим да су суочи са правосудним органима.

"Данас пред цијелом међународном заједницом постоји само један конкретан документ кога је подржало 700.000 грађана, а то је програм реформске владе, који гарантује квалитетан живот свих гађана и прихватање пута евроинтеграције", саопштено је из СДСМ-а.

У Скопље сутра стиже европски комесар за сусједску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан, који ће покушати да увјери македонског предсједника Ђорђа Иванова да мандат за састав нове владе повјери СДСМ-у и странкама из албанске заједнице, које су обезбиједиле парламентарну већину.

Заједно са Ханом у Скопље долазе европарламентарци Иво Вајгл, Кнут Флекшетајн и Едуард Кукан.

Грађанска иницијатива "За заједничку Македонију", која већ четврту седмицу организује протесте против политичке платформе албанских партија, позвала је на масовне протесте против европских посредника.

Македонија се налази у дубокој политичкој кризи након пријевремених парламентарних избора 2014. године.

Криза је интензивирана крајем прошле године, након нових ванредних парламентарних избора, јер ни три мјесеца послије њих још није изабран предсједник Собрања нити формирана Влада

Извор: СРНА