latinica  ћирилица
20/03/2017 |  08:31 ⇒ 21:37 | Аутор: РТРС

Жељезничари блокирали пругу; Уплаћен дио дуговања, али не одустају од протеста (ФОТО/ВИДЕО)

Радници Жељезница Српске наставили су протест. Према посљедњим информацијама, 33 радника ступила су у штрајк глађу, а њих 200 данас је блокирало пругу у Бањалуци. Нису се помјерили ни након што је испуњен дио захтјева - уплаћен топли оброк и превоз за два мјесеца.
ЖРС - штрајк - Фото: РТРС
ЖРС - штрајкФото: РТРС

Преко 250 радника, пет захтјева и ријешеност да ради њиховог испуњавања иду до краја – тим ријечима би се могао описати дан на Жељезничкој станици у Бањалуци. Златко Марин, један од 12 штрајкача глађу у Бањалуци каже, штрајк се наставља док глас радника не буде уважен.

- Настављамо штрајк из разлога што нам нису испунили захтјеве. Први је плата, нису је испоштовали, имамо информацију да су уплатили топли оброк и то је све, истакао је Марин.

Али осим тога радници су остали без испуњења осталих захтјева. Тражили су и оставку генералног директора, што скорије рјешавање питања осталих заостатака, гаранције за редовну исплату плате и трошкова у наредном периоду, али и фебруарску плату.

- Тврде да немају пара. То је доказ колико мисле о нама, напомиње Марин.

Надлежнима замјерају што нису обишли раднике који већ десети дан штрајкују глађу. У неколико наврата, технички директори ишли су на преговоре у Владу.

Радници од протеста не одустају након уплате превоза и топлог оброка за два мјесеца и обећања да ће фебруарска плата лећи до краја марта.

- Ово је стварно неподношљиво. Ово је увреда за раднике, данас су на тепати радници Жељезница, сутра ће бити неки други. Чему идемо?,пита Воислав Ађић, радник Жељезница Републике Српске

До испуњења свих захтјева са списка радници, тврде, настављају штрајк глађу, али и обуставу саобраћаја у Бањалуци.

- Ако се не испуне захтјеви, вјерујем у одлучност ових људи који су дошли у оволиком броју, информације које имамо по другим градовима видимо да су спренмни људи те да ће доћи до потпуне обуставе саобраћаја, поручио је Борис Шукало потпредсједник Синдиката самосталне транспортне дјелатности.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић формирао је данас двије комисије за праћење здравственог стања радника "Жељезница Републике Српске" који штрајкују глађу у Бањалуци и Добоју.

"Задатак чланова комисија је да обиђу и испрате здравствено стање радника `Жељезница`, који штрајкују глађу на локацијама жељезничких станица у Бањалуци и Добоју", саопштено је из ресорног министарства.

Генерални директор Жељезница, Драган Савановић, у изјави за нашу телевизију апеловао је на раднике да се врате на радна мјеста те да додатно не угрожавају предузеће.

Потпредсједник Владе Републике Српске Антон Касиповић позвао је данас раднике Жељезница РС да прекину штрајк глађу те обећао да ће у овој седмици бити исплаћене одређене накнаде за топли оброк и превоз запосленим у том предузећу.

Путнички воз, који је из Бањалуке требало да крене у Приједор у 15.30 и даље је на станици, као и теретни воз за Добој. Штрајкачима, чије захтјеве већ данима преносимо, поново је на мети била наша новинарска екипа.