latinica  ћирилица
20/03/2017 |  08:57 ⇒ 09:01 | Аутор: РТРС

Калаба: Нису искључени нови случајеви птичијег грипа

Директор Канцеларије за ветеринарство БиХ Љубомир Калаба упозорио је да се не може искључити могућност нових случајева птичијег грипа, с обзиром на то да болест преносе дивље птице чија миграција још траје.
Љубомир Калаба (Фото:nezavisne.com) -
Љубомир Калаба (Фото:nezavisne.com)

Калаба каже да поједине европске земље и даље пријављују нове случајеве ове болести.

Он је за "Независне новине" рекао да у БиХ још није забиљежена појава болести квргаве коже, али да је немогуће у потпуности спријечити појаву болести плавог језика и квргаве коже јер их преносе вектори.

Према његовим ријечима, повећан број случајева ових болести посљедица је бројних фактора, а не могу се занемарити ни климатске промјене, велике миграције становништва, појачан промет робе и људи и слично.

Калаба истиче да је, осим вакцинације животиња обољелих од болести плавог језика и квргаве коже, те држања перади у затвореном простору за вријеме миграције дивљих птица и спречавање контакта дивљих и домаћих птица, контрола промета једна од мјера спречавања уношења тих болести.

Калаба је рекао да Канцеларија за ветеринарство БиХ редовно прати ситуацију у свијету и доноси упутства о забрани увоза пошљики којима се ове болести могу унијети.

Извор: СРНА