latinica  ћирилица
20/03/2017 |  09:04 ⇒ 09:10 | Аутор: РТРС

Фунго: Росу може да се креће по цијелом Косову

Командант Кфора италијански генерал Ђовани Фунго каже да припадници Специјалне косовске полицијске јединице - Росу могу да се крећу по цијелом Косову без одобрења Кфора.
Ђовани Фунго - Фото: РТС
Ђовани ФунгоФото: РТС

"На основу Бриселског споразума из 2013. године, између Београда и Приштине, институције Косова нису обавезни да од Кфора траже одобрење за кретање њихових полицијских снага широм територије Косова", рекао је Фунго.

На питање да ли Кфор може са 4.000 војника да заштити Србе на Косову, када није са 50.000 током мартовског погрома, Фунго је рекао да ће Кфор наставити да спроводи редовне процјене безбједности како би утврдио да ли је неопходно да предузима било какве мјере.

Он је за "Политику" изјавио да, уколико мандат Косовских безбједносних снага еволуира на начин као што прелаже Приштина, онда ће НАТО морати да преиспита ниво своје посвећености, посебно у погледу изградње капацитета.

Одговарајући на питање да ли је тачно да Кфор не залази у кампове "Исламске државе" на Косову, Фунго је навео да мандат Кфора не обухвата борбу против тероризма на Косову и Метохији, али да је спреман да реагује на било коју пријетњу.

Он је рекао да су сва насилна дјела за осуду и неприхватљива, али да се ситуација знатно побољшала, као и безбједносна ситуација у срединама са већинским српским становништвом.

Фунго тврди да је знатно смањен број међуетничких инцидената, тако да војници Кфора надзиру још само правослани манастир Дечани, док су остали објекти Српске православне цркве, за које се сматрало да су под ризиком, под заштитом полиције.

На питање да ли ће база "Бондстил" бити само једна од бивших полигона Кфора и да ли ће бити остављена властима у Приштини, као база "Монтејт", Фунго је рекао да је смањење снага Кфора и остављање било какве опреме на терену предмет одлучивања и пажљиве анализе Сјеверноатлантског савјета.

Извор: СРНА