latinica  ћирилица
20/03/2017 |  09:21 ⇒ 16:59 | Аутор: РТРС

Идуће године могућ одлазак странаца из Уставног суда БиХ

Стране судије требало би да идуће године напусте Уставни суд БиХ, уколико Стратегија за реформу сектора правде у БиХ буде реализована планираним темпом.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

Савјет министара БиХ усвојио је прошле седмице акциони план за спровођење Стратегије, којом се предвиђа да у наредној години буде израђен и у парламентарну процедуру упућен закон о Уставном суду БиХ, наводи "Глас Српске".

У Министарству правде БиХ, које је задужено да сачини закон у координацији са министарствима правде Републике Српске и Федерације БиХ и правосудном комисијом Брчко дистрикта, истичу да је доношење тог закона изузетно важно јер Уставни суд БиХ тренутно ради по сопственим правилима.

У Министарству правде БиХ наглашавају да је веома важно да, након више од двије деценије од потписивања Дејтонског мировног споразума, стране судије буду замијењене домаћим.

На одласку страних судија из Уставног суда БиХ посебно инсистира Република Српска јер су странци константно са бошњачким судијама доносили одлуке на штету Српске, а кап која је прелила чашу била је одлука по којој Дан Републике не може бити прослављан 9. јануара јер је тог датума и крсна слава Свети Стефан.

Министар правде Српске Антон Касиповић рекао је да је добро познат став Републике српске у вези са законом о Уставном суду БиХ.

"Дошли смо до тренутка и околности у којима објективно грађани БиХ који имају знања и компетенције могу обављати функције судија у Уставном суду БиХ. Стварањем услова да грађани БиХ буду судије Уставног суда БиХ показали бисмо зрелост ове земље", нагласио је Касиповић.

Замјеник шефа Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Лазар Продановић навео је да СНСД већ дуже покушава да приједлозима закона о Уставном суду БиХ утаба пут којим би странци отишли из те правосудне институције.

Продановић, који је и члан Уставно-правне комисије каже да је, ако је то усвојио Савјет министара БиХ, онда већа и могућност да буде прихваћено у даљој процедури.

Извор: СРНА