latinica  ћирилица
20/03/2017 |  12:00 ⇒ 12:15 | Аутор: РТРС

Интеграцијом Балкана у ЕУ до веће стабилности

Интеграција југоисточне Европе као цјелине у ЕУ један је од најзначајнијих механизама за обезбјеђивање стабилности и напретка у региону, наводи се у резолуцији усвојеној у Загребу на састанку Генералног комитета Процеса сарадње у југоисточној Европи /ПССЕЕЦП/ за правосуђе, унутрашње послове и сарадњу у области безбједности.
Генерални комитет процеса сарадње у југоисточној Европи - Фото: СРНА
Генерални комитет процеса сарадње у југоисточној ЕвропиФото: СРНА

Замјеници предсједавајућег Делегације Парламентарне скупштине БиХ у Парламентарној скупштини Процеса сарадње у југоисточној Европи Бариша Чолак и Момчило Новаковић учествовали су у Загребу на овом састанку и на састанку Генералног комитета за економију, енергетику и инфраструктуру.

У резолуцији се истиче и потреба ефикасне борбе против тероризма и екстремизма, те позива на дјеловање, у складу са међународним правом, против оних који финансирају или пружају подршку и уточиште терористичким групама.

Наглашава се значај ефикасних механизама за наставак парламентарне сарадње, посебно у области правосуђа, те истиче потреба за успостављање сарадње између судија, тужилаца и правосудних институција с циљем јачања регионалне сарадње у области правосуђа, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

У резолуцији се подстиче унапређење регионалне сарадње између парламената земаља чланица у размјени најбољих пракси, усвајању и усклађивању законодавства с правним насљеђем ЕУ, као и у јачању надзорне функције парламената.

Резолуција потврђује и важност улоге парламената у активном доприносу промовисању процеса проширења ЕУ, као и у подстицању размјене знања и искуства са парламентима земаља чланица које нису у ЕУ.

На састанку Генералног комитета за правосуђе, унутрашње послове и сарадњу у области безбједности, на коме је учествовао Чолак, усвојен је извјештај под називом "Безбједносни изазови у југоисточној Европи - регионални одговор".

На састанку Генералног комитета за економију, енергетику и инфраструктуру, на коме је учествовао Новаковић, разматран је извјештај под називом "Смањење зависности од набавке енергије у југоисточној Европи", као и Нацрт резолуције о овој теми.

Ова два документа сматраће се усвојеним ако у наредних 10 дана на њихов садржај не буду достављени амандмани.

Извор: СРНА