latinica  ћирилица
20/03/2017 |  14:01 | Аутор: РТРС

Бећковић: Поезија-лична карта српског народа

Књижевник Матија Бећковић рекао је Срни да су Срби пјеснички народ и да се у поезији може наћи душа и лична карта српског народа.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

"Не знам ништа значајније од поезије у животу српског народа. Ми смо песнички народ. Поезија је оно што смо изнели из векова ропства и што нас је грејало у ропству и чиме смо се придружили великим народима", рекао је Бећковић, поводом Свјетског дана поезије, 21. марта.

Он је навео да су Срби "своје душмане побили у својим пјесмама, а нису у стварности".

"Тако, када нас и не воле - не воле нас због песама, а не због стварних чинова. Песме су вечне, а све друго пролазно", истакао је Бећковић.

Говорећи о заступљености поезије у културном животу Срба, Бећковић је навео да је то парадокс.

"Када би рекли да је у Србији данас више објављених књига поезије него икада у укупној историји - сви би се зачудили. Зато што се тврди да су поезија и песници отпевали своје. Али, с друге стране, поезија ће наџивети песнике. Издали су је и песници и књижевни критичари и издавачи, али нису љубитељи поезије", рекао је Бећкоивћ.

Он је истакао да је савремени живот ставио у страну културу не само код Срба, него и у цијелом свијету.

"То је можда један од главних разлога трагедије и околности у којој се свет нашао. Политика је склонила културу да јој не смета како би лакше обавила оно што је наумила. Међутим, тај подухват је имао катастрофалне последице", каже Бећковић.

Свјетски дан поезије прославља се 21. марта и установио га је Унеско 1999. године, с циљем промовисања читања, писања, објављивања и поучавања поезије широм свијета.

Сврха овог дана је и даванње нових подстицаја и признања националним, регионалним и интернационалним поетским покретима.

Према подацима које посједује Национални комитет за прославу Дана поезије, који је од 1990. година смјештен на Флориди /САД/, Свјетски дан поезије славио се у другом облику још од 1505. године.

Некада се дан поезије славио 15. октобра. Традиција обиљежавања октобра као националног и свјетског мјесеца поезије, очувала се још у многим државама.

Извор: СРНА