latinica  ћирилица
20/03/2017 |  15:06 ⇒ 17:44 | Аутор: РТРС

Проблем просјачења у Српској (ВИДЕО)

Доласком топлијих дана интензивира се проблем просјачења, који је израженији у већим центрима у Републици Српској.
Проблем просјачења у Српској - Фото: РТРС
Проблем просјачења у СрпскојФото: РТРС

Углавном је ријеч о припадницима ромске популације, и то малољетницима. Према подацима удружења за промоцију образовања Рома - Отахарин, само у претходних годину дана у Бијељини је затечено 51 дијете у просјачењу.

У прошлој години полиција је у Бијељини изадла 49 прекршајних налога због просјачења. То је чак 30 одсто више у односу на исти период 2015. године

У просјачењу се углавном ангажовани малољетници. Организованог криминала нема, кажу из полиције.

- Најбитније и најважније је да нема организованих група које долазе из других градова и просјаче на подручју нашег града, каже Александра Симојловић, портпарол ЦЈБ Бијељина.

Из Центра за социјални рад кажу да се у просјачењу углавном затичу добро позната лица.

- Неријетко имамо породице које имају заиста много погодности које ова локална заједница за њих издвојила а и даље је просјачење њихов стил живота, истиче Славица Коврлија, специјални педагог у Центру за социјални рад Бијељина. 

Посљедњих година потписано је неколико докумената о поступању, али из Удружења Отахарин кажу да је просјачење и даље један од великих проблема.

- Ми ове године планирамо да ревидирамо те документе и да их поставимо врло детаљно да знамо ко је за шта одговоран на подручју града Бијељине и онда ћемо сигурно моћи да одговоримо на проблем просјачења који је један од облика трговине људима, поручио је Драган Јоковић, извршни директор Удружења за промоцију образовања Рома Отахарин Бијељина.

Из Отахарина позивају све да не дају новац дјеци на улици, и да такве случајеве одмах пријаве полицији.

У дневном центру овог Удружења у току прошле године збринуто је 31 дјете које је затечено у просјачењу или било у ризику да то уради.