latinica  ћирилица
20/03/2017 |  15:58 ⇒ 16:19 | Аутор: РТРС

Преминуо Дејвид Рокфелер, глава "најмоћније породице на свијету"

Милијардер, банкар и филантроп Дејвид Рокфелер преминуо је у 102. години живота, сну у свом дому у Покантико Хилсу, саопштила је његова породица.
Дејвид Рокфелер (фото:tribune.com) -
Дејвид Рокфелер (фото:tribune.com)

Рокфелер је најмлађи од шесторо дејце Џона Д. Рокфелера јуниора и био је посљедњи живи представник своје генерације Рокфелерових.

Био је на челу једне од најмоћнијих породица на свијету и након смрти своје браће и сестара је постао "чувар" богатства и човјек који је управљао једном од највећих пословних, али и филантропских империја на планети.

"Амерички капитализам је донио више користи људима него било који систем у било ком дијелу свијета у било ком тренутку у нашој историји. Проблем је побринути се да се тај систем спроводи најефикасније и најпоштеније могуће", говорио је Рокфелер.

Студирао је економију на Харварду и Универизету у Чикагу, служио је војску, а затим је пословну каријеру почео у чувеној банци Чејс, коју су, иако је породица имала само пет одсто акција, многи звали Рокфелер банком.

Након 35 година каријере у којој је двадесет година био на челу Чејс Менхетна отишао је у пензију 1981. године, када је имао 65 година.

Имао је огроман утицај у свијету и иео је посљедње генерације која је концентрисала новац и моћ само у најужем кругу породице.

Састао се са више од 200 шефова држава у више од 100 земаља током каријере, а често је дочекиван као и да је сам највиши државни званичник.

Након пословне каријере, трудио се да одржи моћ породице и бавио се добротворним радом, због ког је добио и највеће америчко признање за цивиле - Предсједнички орден слободе 1998. године.

Оженио се Маргарет Меграт 1940. године и иза себе је оставио шесторо деце. Супруга му је преминула 1996. године.

Извор: Агенције