latinica  ћирилица
20/03/2017 |  17:25 ⇒ 19:02 | Аутор: РТРС

Кормакова обишла Мост на Жепи

Амбасадорка САД у БиХ Морин Кормак обишла је национални споменик Мост на Жепи, на којем су окончани радови хитне стабилизације моста, за шта је 62.600 долара донирао Специјални фонд америчких амбасадора за очување културног насљеђа при Амбасади САД у БиХ.
Амбасадорка Кормак у посјети обновљеном Мосту на Жепи - Фото: СРНА
Амбасадорка Кормак у посјети обновљеном Мосту на ЖепиФото: СРНА

Мост на ријеци Жепи налази се на листи угрожених споменика БиХ од 2005. године због оштећења конструкције, пукотина и деформација које могу узроковати даље пропадање.

Уз обилазак националног споменика, организовано је и постављање информативне плоче са основним подацима о овом изузетно вриједном добру, саопштила је Комисија за очување националних споменика БиХ.

У старијим записима и путописима нема никаквих података о градитељу и времену изградње Моста на ријеци Жепи, нити је на мосту остао сачуван текст са натписом који би могао дати прецизне информације о времену и градитељу овог објекта, а претпоставља се да је саграђен крајем 16. вијека.

Мост који се налазио на ушћу ријеке све до 1966. године, демонтиран је и реконструисан на другој локацији због изградње ХЕ Бајина Башта. Његова нова локација налази се 500 метара од насеља Жепа.

Партнери у имплементацији пројекта били су МЗ Жепа, општина Рогатица и Завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске.

Пројекат рестаурације Моста на Жепи, као и остали пројекти рехабилитације националних споменика БиХ су од изузетног значаја за цјелокупну баштину БиХ, а њихова имплементација представља наставак успјешне дугогодишње сарадње Комисије за очување националних споменика БиХ и америчке владе која се одвија путем Амбасаде САД.

Извор: СРНА