latinica  ћирилица
20/03/2017 |  17:32 ⇒ 21/03/2017 | 07:30 | Аутор: РТРС

Добој: Зашто градска власт студентима умјесто стипендија дијели помоћ? (ВИДЕО)

Град Добој одавно претендује да постане универзитетски центар.
Добој - Фото: РТРС
ДобојФото: РТРС

Међутим, каква је брига о студентима говори податак да је Добој једина локална заједница у регији која нема стипендије за своје студенте.

Умјесто стипендија студентима градска власт у Добоју дијели помоћ. Зашто је пракса социјалног давања надлежнима дража од конкурса на којем би сви били равноправни и конкурисали за стипендију , а не за помоћ, опозицији је одавно јасно.

- То је политичко питање и предмет је уцјене студената гдје се траже одређене противуслуге страначког карактера како би неко остварио помоћ, каже Данијел Гајић, одборник СНСД-а у Скупштини Добоја.

- Разлог за то је опште познат свима, ако имате успјешног студента који је завршио факултет , добије посао, њега не можете купити пакетом, напомиње Ведран Глигорић, одборник СП–а у Добоја.

У буџету града ставка у Одјељењу за привреду и друштвене дјелатности на име "помоћи ученицима, студентима и појединцима" гласи на 200.000 марака. Како се то дијели и коме, не знају ни они који су дио власти у овом граду.

- Не знам те критерије на који начин се додјељују, збиља је то мало и незахвално али не могу причати оно што ми није познато, каже Сретко Ђурковић, одборник НДП-а.

Дервента и Станари стипендирају све своје студенте. Не заостају ни Теслић и Петрово. Зашто је супротна пракса у Добоју, који има далеко највећи буџет у цијелој регији, није јасно ни грађанима.

Стипендирање студената у Добоју раније је било под истрагом јер су преко Градске борачке организације дијељене стипендије углавном подобним, а не лицима која су припадала тој категорији. На мети критика је и одлука скупштине града да финансира само студенте који студирају на факултетима чије сједиште је у Добоју. Кажу да је то финансирање приватне школе, а не студената с обзиром на то да само један факултет у Добоју испуњава те услове.