latinica  ћирилица
20/03/2017 |  18:05 ⇒ 19:48 | Аутор: РТРС

Украјинске санкције српским политичарима због посјете Криму

Служба безбједности Украјине донијела је одлуку да уведе санкције европским посланицима који су били на Криму у тродневној посјети, написала је на Фејсбуку портпаролка СБУ Јелена Гитљанска.
Украјина (Фото: aviavlad) -
Украјина (Фото: aviavlad)

Санкције уведене четворици држављанина Србије и једном држављанину Чешке, који су се "незаконито налазили на територији Крима", навела је Гитаљанска.

"СБУ је донијела одлуку да им забрани улазак на Крим у наредних пет година", написала је представница СБУ, додавши да информација о учешћу украјинских држављана у тој делегацији засада није потврђена.

Спутњик наводи да је раније на Крим допутовала делегација у чијем су саставу посланици Европског парламента, и политичари из земаља ЕУ, ЗНД и Латинске Америке. Њихова посјета полуострву ће трајати до сутра.

Раније је саопштено да је на полуострво делегација од 20 људи допутовала у тродневну посјету.

Међу делегатима су чланови Српске радикалне странке Милован Бојић, Дубравко Бојић и Александар Шешељ, писац Срђа Трифковић, посланик парламента Чешке Јарослав Голик, посланици из Њемачке, Велике Британије, балтичких земаља, Бразила и Киргистана, пише Спутњик.

Раније данас, секретар Савјета за националну безбједност и одбрану Украјине Олександр Турчинов изјавио је да Служба безбједности Украјине мора да анализира информацију о боравку политичара из европских и других земаља на Криму, не одбацујући ни могућност увођења санкција у случају да информације буду потврђене. 

Извор: Танјуг