latinica  ћирилица
20/03/2017 |  19:23 ⇒ 19:49 | Аутор: РТРС

Линта: Неприхватљиво константно хапшење крајишких Срба

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио је, поводом хапшења пензионисаног капетана бојног брода бивше ЈНА Чедомира Боројевића, да је крајње вријеме да Влада Србије пошаље Загребу јасну поруку да је неприхватљиво константно хапшење крајишких Срба путем хрватских потјерница.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

"Потребно је да се отвори дијалог између двије стране са циљем да постигне договор о кажњавању свих одговорних за ратне злочине без обзира на националну припадност", наводи се у саопштењу.

Линта тражи да Тужилаштво за ратне злочине Србије почне да расписује међународне потернице против припадника хрватске војске и полиције који су наредили или извршили бројне ратне злочине против Срба.

Боројевић је ухапшен на граничном прелазу између Хрватске и Црне Горе због наводног напада ЈНА на Шибеник септембра 1991. године. То хапшење Линта сматра доказом да актуелна хрватска власт наставља да води антисрпску политику Фрање Туђмана.

"Биро Интерпола у Загребу, на захтјев хрватских судова, у посљедњих неколико година на мјесечном нивоу расписује међународне потјернице за крајишким Србима за наводне ратне злочине. У највећем броју случајева не постоје никакви докази за ратне злочине, али Хрватској није циљ утврђивање истине, већ је на дјелу принцип колективног кажњавања Крајишника", истакао је Линта.

Извор: Танјуг