latinica  ћирилица
20/03/2017 |  20:35 ⇒ 20:36 | Аутор: РТРС

Ослободите се напетости

Стрес и дуготрајно сједење узрок су тензије мишића у горњем дијелу тијела.
Спорт (Фото: Thinkstock) -
Спорт (Фото: Thinkstock)

Убрзан начин живота, као и дуготрајно сједење могу да узрокују напетост и болове у леђима и раменом појасу. За оне који не постижу да обаве све обавезе на вријеме ова врста напетости резултат је стреса. С друге стране, дуготрајно сједење константно оптерећује исту групу мишића и због тога настаје бол.

У оба случаја могу да помогну вјежбе које би требало да се практикују ујутру.

Ријеч је о једноставном разгибавању опуштених мишића леђа и рамена, које подстичу циркулацију и на тај начин елиминишу тензију.

Подизање руку изнад главе

Укрстите руке испред теијла и полако их подигните изнад главе. Уз издах их лагано спустите у почетни положај. Ову вјежбу поновите најмање 10 пута. Постепено повећавајте замах рукама.

Истезање

Преплетите прсте изнад главе, окрените дланове према горе и истегните руке што више можете. Останите у том положају док избројите до десет. Опустите се пет секунди. Спојите дланове иза леђа и истегните их уназад што више можете. Останите у том положају док избројите до десет. Опустите се пет секунди, па урадите вјежбу из почетка. Поновите неколико пута.

Кружење

Снажно подижите рамена према ушима, а затим их нагло опустите. Поновите то 10 пута. Затим, опустите руке поред тијела и замахните док не направите цио круг. Поновите то исто опет правећи круг у супротну страну. Направите неколико кругова у једну и другу страну.

Ротирање рамена

Ухватите се шакама за рамена. Лагано кружите лактовима у смјеру казаљке на сату. Урадите пет кругова, па промијените смјер окретања. Поновите то пет пута.

Затезање надлактице

Једну руку подигните и спустите иза главе, тако да лакат буде на потиљку. Лагано га другом руком привлачите ка супротном рамену док не осјетите затезање. Задржите се у положају док избројите до десет. Поновите, наизмјенично са сваком руком, по три пута.

Опуштање

Руке опустите поред тијела и њишите их напред-назад. Понављајте вјежбу док се сасвим не опустите. У наставку, "протресите" руке а затим док дубоко удишете подигните их изнад главе и спојите дланове. Вратите руке у почетни положај кроз издах. Поновите то неколико пута.

Извор: Новости