latinica  ћирилица
21/03/2017 |  07:25 ⇒ 22/03/2017 | 07:54 | Аутор: РТРС

Москва: Потписан споразум о исплати клириншког дуга БиХ (ВИДЕО)

Русија је потписала споразум са БиХ о исплати посљедњег дијела дуга још из времена СССР-а. Према документу, Русија ће исплатити 125,1 милиона долара, саопштио је новинарима замјеник министра финансија Русије Сергеј Сторчак.
Москва: Потписивање Споразума о исплати клириншког дуга  (Фото:централна банка) - Фото: СРНА
Москва: Потписивање Споразума о исплати клириншког дуга (Фото:централна банка)Фото: СРНА

- Данас је одржано потписивање међувладиног споразума између Русије и Босне и Херцеговине о измирењу обавеза бившег СССР-а, повезаним трговинским прометом између бившег СССР и бивше Југославије - рекао је Сторчак.

Он је навео да је БиХ остала једина земља од кредитора бившег СССР-а којој није отплаћен дуг. Обавезе пред осталим републикама бивше Југославије су измирене у периоду 2011-2016. године.

- Споразумом које смо ми данас потписали предвиђена је отплата дуга у америчким доларима по курсу који је дефинисан у меморандуму. Обавезе Русије према БиХ износе 152,2 милиона долара и исплаћиваће се током 45 дана од дана ступања споразума на снагу - саопштио је замјеник министра.

- Јако сам задовољан чињеницом да данас завршавамо за нас изузетан значајан посао, Изузетно сам задовољан Руској Федерацији, посебно министарству финансија на труду и разумијевању. Једина смо земља бивше СФРЈ која је наплатила дуг, односно потраживање у готовини", рекао је министар финансија  и трезора БиХ Вјекослав Беванда.

Према важећим законским прописима, од средстава од наплате клириншког дуга Федерација БиХ добиће 72.600.000 долара, Република Српска 36.300.000 долара, институције на нивоу БиХ око 12.516.000 долара и Брчко дистрикт око 3.755.000 долара.

Гувернер Централне банке Босне и Херцеговине Сенад Софтић у Москви је у име Централне банке Босне и Херцеговине, која је банкарски и фискални агент државе Босне и Херцеговине, потписао међубанкарски споразум с представницима државне Банке за развој и спољне економске односе (Внешекономбанк) из Русије.

Овим споразумом се регулише обрачун и отплата дуга према Споразуму између Владе Руске Федерације и Савјета министара Босне и Херцеговине о измирењу обавеза бившег СССР-а по обрачунима у вези с робним прометом између бившег СССР-а и бивше СФРЈ.

Потписивањем овог међубанкарског споразума створени су технички предуслови за исплату клириншког дуга бившег СССР-а према Босни и Херцеговини, а његовом потписивању претходило је потписивање међудржавног споразума који су потписали замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда и замјеник министра финансија Руске Федерације Сергеј Анатољевич Сторчак.

Према условима наведеним у споразуму, у року од 45 дана након ратификације Споразума између Руске Федерације и Савјета министара БиХ, Внешекономбанк ће, по примитку средстава од Министарства финансија Руске Федерације, исплатити износ од 125.157.834,38 USD на рачун Министарства финансија и трезора БиХ код Централне банке Босне и Херцеговине.

Средства ће се даље распоредити за потребе институција БиХ, ентитете и Брчко дистрикт у складу с пропорцијама договореним у међудржавном Споразуму.

Извор: РТРС/ Спутњик