latinica  ћирилица
21/03/2017 |  07:44 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

Почело суђење за злочине у сарајевском Великом парку (ВИДЕО)

Пред Судом БиХ почело је суђење за злочине у сарајевском Великом парку. На оптуженичкој клупи - ратни командант специјалне јединице МУП-а такозване Републике БиХ Драган Викић, ратни помоћник министра унутрашњих послова Јусуф Пушина, Нермин Узуновић и Младен Човчић.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Од заробљавања на Добрињи, малтретирања у станици полиције у Новом Граду до спровођења у Дом полиције гдје је била смјештена Викићева специјална јединица – у оптужници су јасно наведене околности злочина над осам српских војника.

Цитат из оптужнице: "Уз Викићево знање заробљеници су спроведени у подрум Дома, а затим у Велики парк, гдје су их, након малтретирања, оптужени Узуновић и Човчић с њима познатим лицима, међу којима су били Неџад Херенда и Нермин Јусић, убили пуцајући из ватреног оружја."

По Викићевој наредби, а уз знање Пушине тијела су одвезена на Дариву, бачена у Миљацку, а након неколико дана поливена бензином и запаљена. До сада су пронађени посмртни остаци само двојице заробљених војника, и то у Високом.

Да је одговорних за овај злочин много више од четири лица обухваћених оптужницом одавно је јасно. Одбрана истиче да је била наредба за спровођење истраге против 18 лица. 

"Шта је с њима било, шта је са баш, баш правим извршиоцима који су били у надлежности суда, код тужиоца Филипа Алкока, он га је имао, држао га овдје, могао га је оставити у притвору и све би било другачије, нек он каже ко му је наредио да убије те људе и да их склони", рекао је бранилац Драгана Викића, Фахрија Каркин.

Најчешће помињано име које се није нашло на оптужници јесте Неџада Херенде, главног екзекутора тајне јединице Шеве. 

Не помињу се ни имена потписника депеше Јерка Доке и Хасана Ефендића који су српској страни тврдили да су војници пуштени. За сада тужилаштво најављује испитивање око 80 свједока, а одбрана тражи примјену блажег кривичног закона.

"Да се суди по закону који сматрамо да је повољнији за оптужене, а то је бивши кривични закон СФРЈ", изјавио је бранилац Јусуфа Пушине, Никица Гржић.

Суђење се наставља 13-ог априла када ће бити испитани први свједоци.