latinica  ћирилица
21/03/2017 |  08:44 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

Русија гарантује за генерала Младића да буде пуштен на лијечење (ВИДЕО)

Русија је дала гаранцију Хашком трибуналу за привремено пуштање генерала Војске Републике Српске Ратка Младића како би се лијечио у Москви.
Ратко Младић - Фото: РТРС
Ратко МладићФото: РТРС

Младић је почетком марта имао озбиљну здравствену кризу након које је одбрана поднијела хитан захтјев суду за привремено пуштање.

Бивши генерал Војске Републике Српске почетком марта имао је благи мождани удар. Стање је почело да се компликује и тренутно је у највећој ризичној групи да му се понови мождани удар или инфаркт са могућим смртним посљедицама.

"Стање се мало поправило, али чак и љекари у притоврској јединици кажу да је у ризичном стању", рекао је син генерала Младића, Дарко Младић.

Одбрана је тек послије три године од Трибунала добила комплетну Младићеву здравствену документацију, у којој је уочено да је било пропуста у лијечењу. То је видљиво чак и у цензурисаној верзији која је доступна јавности. У захтјеву за пуштање на лијечење наведени су и налази Руског медицинског тима у којима пише да у документацији недостају налази са снимања од 2011. до 2013. године.

"Због тога је немогуће одредити праву процјену оштећења и динамику процеса. Пацијент би морао бити пребачен у адекватну здравствену установу."

Дарко Младић се нада ће суд одобрити пуштање по хитној процедури с обзиром на искуства која су имали са Слободаном Милошевићем. С друге стране, сви услови које захтијевају су испуњени.

"Русија је чланица Савјета безбједности, завршне ријече су прошле, не постоји ни један разлог који би суд могао да нађе да се Младићу не омогуће додатне претраге", рекао је адвокат и бранилац генерала Младића, Миодраг Стојановић. 

Русија се обавезала да Младић неће нестати или побјећи, те да ће генерал бити враћен у Хаг када то Трибунал затражи.