latinica  ћирилица
21/03/2017 |  08:57 ⇒ 14:42 | Аутор: РТРС

Повећава се степен сушења шума

Шуме у Републици Српској заузимају 51,7 одсто укупне површине земљишта, а због утицаја бројних фактора повећава се степен сушења шума у појединим подручјима Српске, рекла је Срни продекан за научноистраживачки рад на Шумарском факултету Универзитета у Бањалуци Маријана Каповић Соломун.
Шума (Фото: Thinkstock) -
Шума (Фото: Thinkstock)

Соломунова је истакла да је један од узрока повећаног степена сушења шуме проблем климатских промјена.

"Повећање средње годишње температуре ваздуха, промјена количине падавина и све чешћи екстремни временски догађаји негативно утичу на стање шума", рекла је Соломунова.

Она је упозорила да негативан утицај на стање шума имају и шумски пожари, а у појединим подручјима и бесправне сјече.

"Генерално гледано можемо констатовати да је у привредним шумама у којима се примјењују прописани системи газдовања, обнова шума задовољавајућа", истакла је она.

Посматрано по врстама дрвећа, најлошије стање је са храстом, гдје су евидентни озбиљни проблеми у обнови.

Соломунова је напоменула да Јавно предузеће "Шуме Републике Српске" сваке године врши пошумљавања голети, односно подизање нових шума на значајним површинама.

"Због својих функција које врши, шума је најуниверзалнији еколошки систем. У прошлости човјек је у шуми обезбјеђивао основне људске потребе, па се шуме с правом сматрају колијевком људске популације", рекла је Соломунова.

До почетка индустријске револуције, подсјетила је она, шуме је било у изобиљу и није им се придавао посебан значај, јер је сматрана вјечном и неуништивом, као што се мислило и о другим природним ресурсима.

Према подацима Катастра шума и шумског земљишта укупна површина шума и шумског земљишта Републике Српске износи 1.282.412 хектара или 51,7 одсто од укупне површине Српске.

У укупном шумском фонду Републике Српске највеће учешће, односно 50,2 одсто, имају високе шуме са природном обновом, које имају највећу вриједност и у еколошком и у економском погледу.

Представници Шумарског факултета у Бањалуци данас ће поводом 21. марта, Свјетског дана шума организовати Дане отворених врата за ученике средњих школа, а у сарадњи са Савезом студената тог факултета и управом града Бањалука акцију пошумљавања у Булевару српске војске.

У оквиру обиљежавања Дана шума, представници Шумарског факултета у сарадњи са Асоцијацијом инжењера шумарства "Еко форест", јуче су засадили дрвеће у дворишту Основне школе "Бранко Радичевић".

Извор: СРНА