latinica  ћирилица
21/03/2017 |  09:34 | Аутор: РТРС

Сурутка-чисти тијело, снижава притисак и холестерол

Богата протеинима, витаминима и минералима, незаобилазна у исхрани врхунских спортиста, али и у детокс дијетама, сурутка је прави еликсир здравља јер истовремено јача кости и чисти организам од токсина.

Овај природни напитак, добијен приликом справљања сира, садржи натријум, калијум, фосфор, магнезијум, цинк, бакар, кобалт, манган, молибден, али и обиље витамина (нарочито Б 2 и Б 12), бјеланчевина и све организму неопходне есенцијалне аминокиселине.

Истраживање спроведено на Универзитету Вашингтон показало је да редовно конзумирање овог напитка снижава артеријски притисак код особа које пате од хипертензије, смањујући истовремено и ризик од кардиоваскуларних болести.

Суруткини протеини су изузетно дјелотворни код смањеног апетита, нарочито код старијих особа. Истовремено, организам чисте од холестерола, обезбјеђују енергију, подижу имунитет. Такође имају способност да спријечавају остеопорозу код старијих.

Осим тога, потпомажу регенерацију јетре, представљају изванредну храну за бебе, па може да се користи умјесто воде.

Сурутка је значајна и у исхрани трудница, јер је код њих чак за трећину повећана потреба у бјеланчевинама.

Протеини садржани у овом изузетно благотворном напитку су специфични и по томе што се директно прерађују у мишићном ткиву, омогућавајући брзи опоравак мишића послије тренинга спортиста, док све друге протеине прерађује јетра.

Извор: Б92