latinica  ћирилица
21/03/2017 |  10:18 ⇒ 10:18 | Аутор: РТРС

Посланици улазе у Собрање након три мјесеца

Предсједавајући македонског Собрања Трајко Вељановски позвао је данас представнике парламетарних странака на координациони састанак ради заказивање наставка конститутивне сједнице Собрања, која је прекинута крајем прошле године након верификације мандата нових посланика.
Македонско Собрање -
Македонско Собрање

На сједници, по утврђивању састава, треба да буде формирана комисија за избор и именовање новог предсједника македонског парламента, који чини 120 посланика.

Вељановски, бивши предсједник македонског Собрања, сазвао је данашњи састанак на захтјев Социјалдемократског савеза Македоније  који је поднио иницијативу са 67 потписа.

У Скопље данас у подне долази комесар ЕУ за проширење и сусједску политику Јоханес Хан који ће, заједно са тројицом европосланика Ивом Вајглом, Едуардом Куканом и Кнутом Флекенштајном, разговарати са лидерима политичких странака о превазилажењу кризе у Македонији.

Први састанак заказан је за 12.40 часова са лидером Демократске партије Албанаца Мендухом Тачијем, након чега слиједе састанци са вођама осталих странака Албанаца који су обезбиједили мјеста у Собрању - странком Беса, Алијансом за Албанце и Демократском унијом за интеграцију.

Састанак са лидером СДСМ-а Зораном Заевим заказан је за 16.00 часова, а затим ће се Хан састати са македонским предсједником Ђорђем Ивановим.

Посљедњи састанак, нешто послије 20.00 часова, Хан би требало да има са бившим премијером и актуелним лидером ВМРО-ДПМНЕ Николом Груевским, након чега ће се, како је најављено, еврокомесар обратити медијима.

Грађанска иницијатива "За заједничку Македонију", чије присталице протестују сваке вечери у Скопљу и другим градовима против "тиранске платформе", најавила је протест и блокаду прилаза Собрању.

У Македонији су 11. децембра одржани ванредни парламентарни избори, али још није изабран предсједник Собрања и формирана влада.

Извор: СРНА