latinica  ћирилица
21/03/2017 |  11:09 ⇒ 17:12 | Аутор: РТРС

Обиљежавање 25 година од страдања Срба у Сијековцу 26. марта (ВИДЕО)

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић одржао је данас у Бањалуци конференцију за новинаре на којој је говорио о предстојећем обиљежавању 25 година од страдања Срба у Сијековцу код Брода.
Савановић - прес - Фото: РТРС
Савановић - пресФото: РТРС

25 година од страдања Срба у Сијековцу код Брода биће обиљежено 26. марта служењем свете архијерејске литургије у Цркви Свете великомученице Огњене Марије.

Парастос погинулим српским цивилима биће служен у 1.30 часова, након чега ће бити положени вијенци на спомен-плочу страдалима.

У сали Средњошколског центра у Броду биће одржана Духовна академија са почетком у 13.00 часова.

Ратни злочин над Србима у Сијековцу код Брода починиле су регуларне оружане снаге из Хрватске, уз помоћ паравојних бошњачко-хрватских јединица из БиХ.

У првом ратном злочину почињеном на територији БиХ за сат времена убијено је девет особа, међу којима највише чланова породица Милошевић и Зечевић, гдје су убијени очеви са два, односно три сина.

У Сијековцу је током 1992. године убијено 46 лица, углавном жене, дјеца и старци, од којих је најмлађа жртва био Драго Милошевић /17/, а најстарија Васо Зечевић /77/. Запаљено је 15 кућа, као и црква Свете великомученице Огњене Марије.

Ова убиства била су сигнал свим Србима у БиХ каква их судбина чека уколико не буду спремни да бране своја огњишта.