latinica  ћирилица
21/03/2017 |  11:57 ⇒ 11:58 | Аутор: РТРС

БиХ: Раст индустријске производње 4,3 одсто

БиХ је у прошлој години остварила раст индустријске производње од 4,3 одсто, у односу на 2015. годину, наводи Дирекција за економско планирање БиХ у информацији о кретању макроекономских показатеља.
Раст - Фото: илустрација
РастФото: илустрација

Овај раст обима производње био је праћен и повећањем броја запослених у сектору индустрије.

Посматрано по секторима, на основу расположивих података може се констатовати да су сви сектори позитивно доприносили у оствареном повећању обима индустријске производње у БиХ.

Раст индустријске производње у првом полугодишту био је изазван повећањем производње у прерађивачкој индустрији, док је у другом дијелу године, када је дошло до слабљења у тој грани, енергетски сектор надомјестио настале губитке.

Посматрано на нивоу године, најзначајнији допринос расту укупне индустријске производње у БиХ остварен је у оквиру прерађивачке индустрије, која је, захваљујући позитивним економским кретањима на извозним тржиштима, остварила повећање производње од 3,1 одсто у односу на претпрошлу годину.

У оквиру прерађивачке индустрије највише стопе раста производње остварене су у производњи хемијских производа 14,2 одсто, готових металних производа 12,5 одсто, те у производњи намјештаја и прехрамбених производа, гдје су повећања производње износила 8,8 одсто, односно 7,3 одсто.

Најзначајнија смањења забиљежена су у оквиру производње базних метала 4,7 одсто, те кокса и нафтних деривата од 5,7 одсто.

Пад производње у оквиру ових категорија је, углавном, посљедица цјеновних кретања на свјетском тржишту, гдје је дошло до смањења цијене и слабљења тражње за овим производима.

Након нешто слабијих пословних резултата у првом полугодишту, у току другог полугодишта дошло је до стабилизације и побољшања производње у секторима рударства и електричне енергије.

У прошлој години је у сектору рударства регистровано повећање производње од 3,4 одсто, у односу на претпрошлу годину, а што је, у највећој мјери, посљедица повећања производње угља и лигнита.

Извор: СРНА