latinica  ћирилица
21/03/2017 |  12:11 | Аутор: РТРС

"Јафа" нови газда "Банинија"

Кикиндски “Банини“ продат данас након једанаестомесјечног стечаја. За комплетну фабричку имовину кондитор из Црвенке платиће око 15 милиона евра
"Банини" Кикинда (Фото: banini.co.rs) -
"Банини" Кикинда (Фото: banini.co.rs)

Фабрика кондиторских производа “Јафа“ из Црвенке, која послује у оквру Групе “Капа стар лимитед“, нови је власник АД “Банини“ у Кикинди. Кикиндска колачара истргована је на данас одржаној јавној продаји у оквиру стечајног поступка, који је 11 мјесеци вођен у Привредном суду у Зрењанину.

“Јафа“ се на лицитацији појавила као једини купац, па ће за “Банинији“ платити нешто мање од 15 милиона евра, колика је почетна цијена његове укупне имовине, што је половина процијењене вриједности фабричког капитала.

Генерални директор “Јафе“ Бојан Кнежевић, приликом потписивања купопродајног уговора у Кикинди, рекао једа нова аквизиција компаније “Капа“ није јефтина, већ скупа, што доказује чињеница да није било других потенцијалних купаца. Н

акон сагледавања укупног стања у фирми, отпочеће рад у погонима, без мијењања производног програма. Када су га новинари питали шта ће бити са око 580 запослених у “Банинију“, Кнежевић је помало загонетно одговорио да “Капа“, која има пет фабрика, нема праксу да отпушта раднике, него да их упошљава. Тиме је пробудио наду радника, који су три мјесеца код својих кућа, да неће бити отпуштања.

Оснивач и дугогодишњи већински газда “Банинија“ Радојко Станић и његов сарадник Бранко Маленчић развлашћени су у стечајном поступку због огромних неизмирених обавеза према банкама, добављачима и држави, па је фабрика отишла “на добош“.

Извор: Новости