latinica  ћирилица
21/03/2017 |  12:54 ⇒ 12:57 | Аутор: РТРС

Приједор: За аматеризам у култури 100.000 КМ

Од двадесетак културно-умјетничких друштава, удружења и навладиних организација који се баве аматеризмом у култури у Приједору, из буџета града лани је са 100.000 КМ финансирано њих 11 и једно удружење из области ликовне умјетности, а исти износ планиран је и у овој години.
Приједор - Фото: РТРС
ПриједорФото: РТРС

"Према броју организација и висини додијељених средстава, град Приједор спада међу водеће локалне заједнице у Републици Српској које плански и континуирано финансијски и организационо подржавају развој аматеризма у култури у својој средини", наводи се у информацији градског Одјељења за друштвене дјелатности о раду овдашњих КУД-ова.

Друштва имају 47 секција са 1.543 активних и 277 помажућих чланова, односно укупно 1.820 чланова.

У поређењу са 2015. годином, дошло је до смањења чланства за 280 чланова или за 13,33 одсто, углавном због немогућности гостовања, али се то није одразило на активности друштава јер су одржана 263 наступа или за девет више него у 2015. години, те 3.170 проба или за 870 више него претходне године.

"Статистички гледано, град је сваки програм друштва финансирао са 380 КМ по програму или са 64 КМ по члану друштва, што је за 25 КМ више него у 2015. години", наводи се у овој информацији.

Да би се направио један квалитетан програм који би привукао већи број друштава из иностранства, Одјељење за друштвене дјелатности је прихватило иницијативу КУД-ова "Доктор Младен Стојановић", "Козара" из Чиркин Поља и "Милан Егић" из Брезичана да се разговара о заједничкој организацији једног међународног фестивала фолклора који би био под окриљем Међународне асоцијације фолклорног аматеризма.

"Одјељење је започело консултације са овим друштвима и може се очекивати да се овакав фестивал организује наредне године. Одјељење ће у овој години, у оквиру фестивала `Златна вила` организовати `Вече дјечијег хорског пјевања`, на којем ће наступити хорови из основних школа, а обиљежиће и Свјетски дан хорског пјевања у другој недјељи децембра", најављује се у информацији.

Осим поменутих, у Приједору подршку града имају још КУД-ови "Осман Џафић" Пухарска, "Козара" Козарац, "Омарска" Омарска, "Вила" Приједор, "Саничани" Саничани, "Козара" Доња Љубија, "Брдо" Хамбарине, "Чигре" Петрово и Удружење ликовних умјетника Приједор.

Извор: СРНА