latinica  ћирилица
21/03/2017 |  13:29 ⇒ 13:31 | Аутор: РТРС

Чордаш: До краја јула завршетак изградње 36 кућа

Министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш најавио је за крај јула завршетак изградње 36 кућа за смјештај лица из алтернативних и колективних смјештаја у Српској.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

У саопштењу из ресорног министарства наводи се да се куће граде у оквиру друге фазе Пројекта реконструкције стамбеног фонда ОПЕК-а и да уговорена вриједност радова износи 1,2 милиона КМ.

"Током марта увели смо извођаче у радове на изградњи 36 индивидуалних стамбених јединица у 14 градова и општина Српске, а планирано је да све куће буду завршене до краја јула", рекао је Чордаш.

Он је додао да је прва фаза пројекта реализована током 2014. године, када је у 33 града и општине Републике Српске изграђено 170 кућа.

"Средства за овај пројекат у износу од 3.237.500 долара обезбиједила је Влада Српске кредитним задужењем код Фонда за међународни развој - ОФИД. Циљ је био да се избјеглицама и расељеним лицима у Српској, као једној од најугроженијих категорија становништва, обезбиједе трајна стамбена рјешења", рекао је Чордаш.

Он је подсјетио да је Министарство за избјегла и расељена лица Српске током реализације тог пројекта у 2014. години, у поступку спровођења јавних набавки, успјело да оствари уштеде веће од 500.000 евра, захваљујући чему је створена могућност да се изграде додатне стамбене јединице.

"Након што смо обезбиједили ова средства, одмах је припремљена листа са додатних 36 корисника. Радује ме да смо успјели да и другу фазу доведемо до конкретних активности на терену", навео је Чордаш.

Од 36 кућа, десет се гради у Бањалуци, четири у Градишци, по три у Добоју, Котор Варошу и Фочи, по двије у Дервенти, Калиновику, Приједору и Шипову, те по једна у Братунцу, Броду, Новом Граду, Пелагићеву и Требињу.

Извор: СРНА