latinica  ћирилица
21/03/2017 |  13:44 ⇒ 17:04 | Аутор: РТРС

Иванић: Кризу власти произвела СДА, нека понуде рјешење

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је данас да кризу власти која је настала у БиХ треба да откоче они који су је изазвали, прије свега СДА и њен лидер Бакир Изетбеговић.
Младен Иванић (Фото:predsjednistvobih.ba) -
Младен Иванић (Фото:predsjednistvobih.ba)

Иванић је поновио да није он блокарао рад Предсједништва БиХ и да питање функционисања власти не треба бити упућено њему.

"Питање рада Предсједништва треба усмјерити, прије свега, Изетбеговићу", рекао је Иванић новинарима у Сарајеву.

Он је напоменуо да и парламент БиХ треба да ради и да ту није било дилеме, што се њега тиче.

"Не мислим ни да Предсједништво не треба да ради. Напротив, трудио сам се да ради, али не желим да прихватим одговорност за ствари које нисам произвео. То треба да кажу други", нагласио је предсједавајући Предсједништва БиХ.

Он је изразио очекивање да они који су напустили сједницу Предсједништва и који нису гласали кажу који је начин да се све врати у нормалу.

На констатацију да је ревизија добила свој исход, Иванић је поручио да то не значи да ствари треба посматрати као да се ништа није десило.

"Наравно, они који су произвели овакву ситуацију треба да кажу шта даље. Ја чекам приједлог да бих се могао изјаснити", навео је Иванић.

Он је напоменуо да чланови Предсједништва могу одржати телефонску сједницу и ријешити одређена питања, што год буде од интереса за грађане.

"За сједницу очекујем иницијативу од оних који су Предсједништво увели у кризу, а прије свега од Изетбеговића. Он треба да каже свој приједлог", поручио је Иванић.

Он сматра да би сви требало да сачекају да Изетбеговић каже шта је услов да се Предсједништво врати у нормалан рад.

Иванић сматра да недолазак на сједнице Дома народа парламента БиХ није паметан потез, јер све институције треба да раде.

"Зашто су колеге из СНСД-а и ДНС-а то направиле - не знам. Не мислим да је интерес Републике Српске да то раде и да се притисак пребаци на ту страну.
Напротив, криза треба да остане на оној адреси на којој је настала, а то је ванинституционално дјеловање, доношење одлука у име БиХ мимо институција БиХ, а ништа од тога нису урадили српски представници", каже Иванић.

Он је рекао да још чека налазе истраге о отварању његове поште, коју спроводи Министарство иностраних послова БиХ.

"Истрага још није завршена. Када будем видио шта је садржај истраге и ако се заиста открије да је мимо моје воље и унутар амбасаде отварана пошта, наравно да ћу тражити санкције", поручио је Иванић.

Он каже да је ненормална ствар да неки амбасадор има право да отвара пошту предсједавајућег Предсједништва, ко год да је он.

На питање да ли коалиција функционише, Иванић је рекао да о томе свој став треба да дају лидери странака, те да не зна да су разговарали послије ове кризе.

"Састанци су одржавани након сједница Предсједништва, а тих сједница сада нема. Да ли ће предсједници странака сами сјести, не знам, али мислим да је то њихова обавеза", рекао је Иванић, додајући да би ту иницијативу требало неко да покрене, прије свих они који су БиХ довели у ово стање.

"Не мислим да су то српске партије. Прије свега мислим да је то СДА. Они то треба да учине ако мисле да се ствари дефинишу", констатовао је Иванић.

Он је истакао да ниједан једини проблем није произведен из Републике Српске или од партија које чине већину у парламенту БиХ, а долазе из Српске.

Извор: СРНА