latinica  ћирилица
21/03/2017 |  13:56 ⇒ 16:10 | Аутор: РТРС

Бурна сједница Парламента Ф БиХ-дио хрватских посланика напустио сједницу

Дио хрватских посланика, осим из ХДЗ-а 1990, напустили су данашњу сједницу Представничког дома Парламента Федерације БиХ на чијем дневном реду је резолуција о осуди иницијатива за федерализацију БиХ и ентитета, чији је предлагач посланик СДП-а БиХ Дамир Машић.
Парламент ФБиХ (Фото: 6yka.com) -
Парламент ФБиХ (Фото: 6yka.com)

Резолуцијом се, између осталог, предлаже да Парламент ФБиХ осуди континуиране тенденције и политичке иницијативе, без обзира да ли долазе изнутра или ван БиХ, које за циљ имају успостављање система етно-националне супримације који дугорочно воде до рушења уставног поретка и дисолуције БиХ.

Напуштању засједања, претходила је бурна расправа у којој су се хрватски посланици позивали на Дејтонски мировни споразум, начела ЕУ и декларацију Хрватског народног сабора.

Посланик СДА Салмир Каплан рекао је да није националиста, али да, како каже, не може да слуша неке ствари попут тога да су Хрвати промотери европских вриједности.

"Испаде да су Хрвати забрањени народ. Ја знам шта је прогон. Мене су протјерали Хрвати и запалили ми кућу. Седам година нисам могао да се вратим у Столац због Хрвата, оних који су осуђени у Хагу на 111 година затвора", каже Каплан.

Он је навео да је сада у Стоцу, како каже, 100 пута горе него у НДХ, тврдећи да Хрвати у тој локалној заједници прескачу бошњачке куће и махале када уводе воду и јавну расвјету.

Предсједник Клуба ХДЗ-а БиХ Јозо Багарић осврнуо се на расправу о резолуцији на сједници од 15. фебруара, наводећи да је "то био удар на демократију, на Европски парламент, Устав и Хрвате, јер су позиване институције на обуставу свих облика дјеловања који потичу "подјелу" БиХ.

"А питам се, зар то није већ виђено, зар то није рецидив прошлости? Значи ли то ултиматум и Европи, међународној заједници, постављен с вјером да ће се уз помоћ ОХР-а поновити Алијанса, смијенити хрватске дужноснике и на њихова мјеста поставити “Хрвате по заниманују“, послати тенкове као оне на "Херцеговачку банку", потом примјенти нову методу, изабрати хрватског члана предсједништва, као 2006. и 2010. поновити платформу, формирати власт с хрватским издајицама, иживљавати се на хрватским браниоцима. Чему застрашивање, чему пријетње? Ово је, ипак, демократија", рекао је Багарић.

Извор: СРНА/Аваз