latinica  ћирилица
21/03/2017 |  15:37 ⇒ 17:31 | Аутор: РТРС

Требиње: Још нису усељене све монтажне куће у насељу Виногради (ВИДЕО)

Пројектом Владе 2000-те године, у требињском насељу Виногради, изграђено је пет монтажних кућа за стамбено збрињавање пет породица, односно лица из категорије погинулих бораца и ратних војних инвалида.
Борачке куће у Требињу - Фото: РТРС
Борачке куће у ТребињуФото: РТРС

Неке нису никада усељене, неке су привремено имале станаре, а само једна служи сврси, али и та уз много преправки. Годинама већ- четири монтажна објекта служе псима луталицама и, кажу комшије, наркоманима. Нико од надлежних, до доласка наше екипе, тврде у овом насељу овдје није дошао.

У овај дио улице Јована Р.Деретића у требињском насељу Виногради, осим оних који морају или случајно прођу, годинама нико не залази- кажу они који живе у близини ових кућа. За то вријеме ови стамбени објекти девастирани су зубом времена, али и људским утицајем. 

Данас само један објекат од ових пет користи породица ратног војног инвалида. У вријеме када смо ми обишли ову улицу нису били кући. У надлежном одјељењу градске управе Требиња кажу да ће градоначелнику предложити формирање Комисије која ће обићи објекте.

"Сагледати стање и направити извјештај, записник утврдити да ли та лица која су добила привремено рјешење заиста ту и живе и да виде и процјене у каквом су стању објекти и какви су радови потребни на њима. Тек након налаза Комисије можемо говорити о даљим корацима", нагласио је в.д. начелника Одјељења за борачко-инвалидску заштите градске управе, Требиње Петар Влатковић.

Из градске Борачке организације поручују да ће захтијевати да, уколико се локације и објекти буду додјељивали неком другом, то поново буду борачке категорије.

"Подијелити стамбено незбринутим породицама или борцима који су у социјалном статусу. Да им изађемо у сусрет, да могу да ријеше свој проблем крова над главом", каже Владо Берак из Борачке организације Требиње.

Надлежно министарство 2004. године пренијело је право располагања локацијама и објектима на тада општину Требиње. Анекс Уговора о преносу потписан је 2013.године .

"Пошто град располаже и објектима и локацијама, и ако буду додијељиване било коме, водити рачуна да то буду исте категорије, борачке популације", додао је Влатковић.

У међувремену отписан је један објекат у коме је дошло до пожара, а породици ријешено стамбено питање. Објекат је након лицитације продат, како у надлежном Одјељењу градске управе тврде- демобилисаном борцу.