latinica  ћирилица
21/03/2017 |  15:50 ⇒ 17:05 | Аутор: РТРС

Нови састанак организационих јединица Шума Српске: Избор репрезентативног синдиката (ВИДЕО)

Нови састанак организационих јединица Шума Српске у Теслићу ради иницијативе о утврђивању репрезентативног синдиката овог јавног предузећа.
Шуме Српске - састанак - Фото: РТРС
Шуме Српске - састанакФото: РТРС

Док противници ове иницијативе тврде да је њихов преговарач Синдикат шумарства, прераде дрвета и папира који води Владо Павловић, директор Шума Српске Ристо Марић каже да међу 46 синдикалних организација тек треба да се утврди ко има репрезентативност и ко може да преговара с управом.

Два пута у десет дана управа Шума Српске окупила је руководства шумских газдинстава и синдиката. Желе, кажу, да им помогну да се синдикално организују у складу са законом, а све је посљедица инспекцијске контроле, која је утврдила да Шуме Српске немају репрезентативан синдикат, па тако ни релевантног преговарача. Због тога је и колективни уговор на чекању.

"Ништа ново неће бити, све синдикалне организације ће да остану као досад али ће они да изврше избор унутар својих организација и да формирају тијело на нивоу предузећа које ће бити репрезентативно и моћи ће да преговара када је у питању колективни уговор ,ништа друго", додао је Марић.

У Теслићу су се окупили представници 16 организационих јединица у Шумама, сви који нису били на првом састанку у Хан Пијеску. Пред камере нико не жели. Раније је актуелни предсједник Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира Владо Павловић оптужио директора Шума Српске да оваквим чином оснива свој синдикат. Они који га подржавају кажу да је састанак непотребан и да му је циљ да разбије и ослаби синдикат .

"Па сваком од нас је јасно да послодавци воле да имају људе с којима могу договарати многе послове које вјероватно нису од интереса радника и радничких права, можемо само наслућивати, али видјећемо". изјавио је предсједник Синдикалног одбора ШГ "Борја" Теслић Душан Марковић.

Борба за репрезентативност је и борба за синдикални новац који се тренутно добрим дијелом слива и на рачун гранског синдиката .У случају да буде изабран нови репрезентативни синдикат већи дио тог колача тражио би на свој рачун. Док управа тврди да се неће мијешати у избор репрезентативног синдиката, они који сматрају да имају репрезентативност кажу да управа све ради с намјером да на чело синдиката постави подобног синдикалца.