latinica  ћирилица
21/03/2017 |  16:07 ⇒ 17:06 | Аутор: РТРС

"Свислајон" послује позитивно (ВИДЕО)

"Свислајон индустрија алата Требиње" је у посљедње двије године пословала позитивно, остварује добит, нема кредитних задужења, а у посљедњих пет година уредно измирује обавезе према земљи, добављачима и запосленима, рекла је данас у Требињу директор предузећа Бранка Ратковић.
Свислајон - Творница алата Требиње - Фото: РТРС
Свислајон - Творница алата ТребињеФото: РТРС

Сумирајући пословне резултате овог предузећа Ратковићева је новинарима рекла да имају довољно закљученог посла за цијелу годину, који ће са 500 запослених на вријеме одрадити, те да су оптимисти и за наредне године, како у пословном смислу, тако и по питању нових запошљавања.

Ратковићева је подсјетила да је од момента приватизације Индустрије алата Требиње Пословни систем "Свислајон Таково" према уговору о приватизацији инвестирао 18.613.513 КМ, купио и платио имовину која је била ван функције у вриједности од 18.640.253 КМ, односно да је пословни систем "Свислајон Таково" укупно у ИАТ инвестирао 37.253.766,30 КМ.

"ИАТ је од уплаћених средстава од Пословног система `Свислајон Таково` и из средстава из редовног пословања уплатио у буџет Републике Српске по основу пореза и доприноса више од 25,5 милиона КМ од чега 5.499.685 КМ по основу повезивања радног стажа радницима да би им се омогућило право на пензију", рекла је Ратковићева и додала да је у локалну заједницу уплаћено више од 650.000 КМ.

Она је напоменула да су измирена сва дуговања према "Електропривреди" од 10.723.837 КМ, обавезе према добављачима, те обезбијеђен обртни капитал за успјешно пословање у вриједности 8.800.000 КМ.

Ратковићева је додала да су све некретнине плаћене бар три пута више него што је њихова тржишна вриједност, напомињући да за све уплате постоји вјеродостојна финансијско–рачуноводствена евиденција.

На вандредној сједници Скупштине акционара "Свислајон груп" Нови Сад, чији је власник Родољуб Драшковић, недавно је одлучено да ово предузеће Републици Српској без накнаде поклони своје акције у Привредном друштву "Свислајон индустрија алата" Требиње.

Као разлог су навели да се често у медијима помиње да је Драшковић и Пословни систем "Свислајон Таково" највећи дужник у Републици Српској по основу пореза и доприноса "чиме се руши углед пословног система".

Извор: СРНА, РТРС