latinica  ћирилица
21/03/2017 |  17:48 ⇒ 22/03/2017 | 20:09 | Аутор: РТРС

Трнинић о Жељезницама за РТРС: Протест престао захваљујући ауторитету предсједника Српске (ВИДЕО)

Тачно је да се радницима Жељезница Републике Српске дугује неколико топлих оброка и накнаде за превоз, али то није био разлог да се обустави рад предузећа, и започне са протестима, рекао је ресорни министар Неђо Трнинић за наш Дневник плус.
Неђо Трнинић - Фото: РТРС
Неђо ТрнинићФото: РТРС

Трнинић је поручио да су се плате радницима до сада редовно исплаћивале и да ће тако бити и у будуће.

Неопходно је да се смање губици предузећа, а то подразумјева и отпуштање одређеног броја радника. Зато се и кренуло у пројекат са Свјетском банком који се зове реструктурирање Жељезница Републике Српске, каже Трнинић, и моли раднике за разумјевање.

"Према оцјени Свјетске банке, наш теретни саобраћај је можда и изнад европског просјека. Имамо проблем са путничким, који није рентабилан, па Влада даје субвенције", рекао је Трнинић.

Он је нагласио да је Република Српска на плану реструктурисања већ почела неке активности у сарадњи са Свјетском банком, те да ће представници те банке дефинитаван став о томе дати у септембру.

"Сада чекамо одговор Свјетске банке за финансијску подршку реструктурисању. Ми ћемо пробати да и прије тога ријешимо нека питања, а да онда банка пружи помоћ да то преклопимо и да то иде неким темпом. Наша је жеља да ЖРС доведемо у профитабилно стање у власничком, организационом и у смислу смањења радне снаге, да бисмо довели предузеће да самоодрживо функционише. Ово је стварно неодрживо", рекао је Трнинић.

Поручује да се све ради за добробит предузећа и да ће према свим радницима бити измирене све обавезе.

Трнинић је рекао да су радници "Жељезница Српске" одлучили да прекину протест и блокаду пруге у Бањалуци, захваљујући ауторитету и популарности предсједника Републике Милорада Додика, који их је данас посјетио и гарантовао им исплату дуговања.

Он је додао да је Додик посјетио раднике који су штрајковали, дијелећи бригу и забринутост и за њихово здравље.

Трнинић је вечерас за РТРС рекао да је забринутост радника била потпуно разумљива, али да није оправдан начин на који је одређени број запослених то исказао ових дана.

Трнинић је истакао да није ријеч о штрајку, већ о протесту.

Он је напоменуо да је Влада Српске подржала приједлог плана реструктурисања "Жељезница", те да се о томе и данас разговарало на састанку у Бањалуци коме су присуствовали предсједник Српске Милорад Додик, премијер Жељка Цвијановић, ресорни министри и представници синдиката ЖРС.

Трнинић је навео да се у реструктурисање ЖРС неће ићи док се не испуне обавезе и ријеше дуговања према радницима, а које по једном запосленом износе у просјеку 7.000 до 8.000 КМ.

Подсјећајући да су укупни изворни приходи ЖРС за 2016. годину били око 37 милиона КМ, а бруто плате 50 милиона КМ, Трнинић је нагласио да то предузеће има мало простора за повећање прихода, због чега се морају смањивати трошкови.

Трнинић је додао да је један од начина смањење радне снаге, који је објективно јако велика, превелика.

"Приједлог плана реструктурисања још увијек није дефинитивна верзија и то потпуно подржава свих шест синдиката ЖРС који су свјесни ситуације. Нормално је да они имају своја виђења и примједбе на одређене ставке у смислу нових правилника о систематизацији радних мјеста, критеријума како доћи до вишка запослених и шта ће бити са дуговима према радницима", рекао је Трнинић.

Он је изразио наду да ЖРС имају перспективу да буде развојно предузеће које ће пословати профитабилно, те да се морају и модернизовати због конкурентности на тржишту.

Трнинић је навео да је план да ЖРС наставе да исплаћују радничка потраживања и у будуће, те да је убијеђен да се кренуло у правцу да се то чини редовно.

Он је оцијенио да радници ЖРС плату примају редовно, по плану.

"Мартовска плата је по плану требала бити исплаћена сљедећег мјесеца и како тврде синдикалци, она никада није каснила више од три дана, не би ни сада каснила", закључио је Трнинић.

Министар Трнинић је закључио да ЖРС имају перспективу, али не са овим начином организовања, са оваквом власничком структуром, бројем запослених и са застрајелом опремом и инфраструктуром.

Он је рекао да "Жељезнице" морају да буду организационо боље и модернизоване да би биле конкурентне.

"Када успијемо ово што смо планирали, ја сам убијеђен да ћемо имати предузеће `Жељезнице` које ће бити развојно", додао је Трнинић.

Министар је поручио радницима да не буду забринути, да су у процес реструктурисања потпуно укључени синдикати, који ће штитити интересе радника.